Med5: Frontex naj postane bolj dejavna v boju proti tihotapcem ljudi

Svet 05. Mar 202318:42 0 komentarjev
Frontex - tihotapljenje ljudi
Foto: PROFIMEDIA

Pet sredozemskih držav članic EU zahteva, da Evropska agencija za mejno in obalno stražo (Frontex) postane bolj dejavna v boju proti tihotapcem ljudi.

Pet sredozemskih držav članic EU je na srečanju ta konec tedna pozvalo, da naj Evropska agencija za mejno in obalno stražo (Frontex) postane bolj dejavna v boju proti tihotapcem ljudi. Pozvali so k večji solidarnosti EU glede migracij in k prizadevanjem za preprečevanje nedovoljenih migracij.

Notranji ministri Cipra, Grčije, Italije, Malte in Španije so se na sobotnem srečanju v malteški prestolnici Valletta zavzeli za to, da naj Frontex vloži več sredstev v nadzor zunanjih meja EU, vključno z mednarodnimi vodami v Sredozemlju.

Po besedah malteškega notranjega ministra Byrona Camillerija je glavno sporočilo srečanja preprečevanje tihotapljenja nezakonitih migrantov.

Kot so zapisali v skupni izjavi t.i. skupine Med5, je nadzor teh mejnih območij “bistven del boja držav članic EU proti tihotapljenju migrantov in drugim podobnim dejavnostim ter za preprečevanje nezakonitih prehodov meje”.

Do poziva prihaja po nesreči ladje z migranti, ki se je prejšnji teden prevrnila ob obali južne Italije. Pri tem je umrlo najmanj 70 ljudi, med njimi tudi več otrok. Ladjo, ki je izplula z obale Turčije, je opazilo letalo Frontexa in o tem obvestilo Rim, kjer pa tega niso zabeležili kot nujen primer, zaradi česar niso napotili nobene ladje obalne straže.

Ministri peterice držav so izrazili obžalovanje zaradi nesreče. “Storiti moramo več za preprečevanje nedovoljenih migracij in s tem izgube življenj na morju ter izkoriščanja migrantov s strani trgovcev z ljudmi,” so sporočili po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Bolečino spričo “tragedije z migranti” prejšnji teden je danes izrazil tudi papež Frančišek. “Trgovce z ljudmi je treba ustaviti! Ne smemo jim dovoliti, da še naprej uničujejo življenja nedolžnih ljudi. Naj potovanja upanja nikoli več ne postanejo potovanja smrti,” je pred zbranimi verniki na Trgu sv. Petra v Vatikanu dejal papež.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!