Predstavnik oblasti v Bahmutu: V mestu potekajo ulični boji

Svet 04. Mar 202311:10 > 15:49 5 komentarjev
Bahmut
Oleksandr Ratushniak/REUTERS

Namestnik župana Bahmuta na vzhodu Ukrajine, kjer že mesece potekajo srditi boji, je sporočil, da Ukrajinci še nadzirajo Bahmut, a da boji potekajo na ulicah mesta. Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je medtem obiskal ruske enote na vzhodu Ukrajine, pri čemer pa ni znana natančna lokacija njegovega obiska. Seznanil naj bi se z razmerami v regiji Donbas ter vojakom podelil odlikovanja.

Ruske in ukrajinske sile se borijo na ulicah Bahmuta, je sporočil namestnik župana Oleksander Marčenko. Ne glede na to Rusija po njegovih besedah ne nadzira mesta. Kot je povedal za BBC, 4.000 ljudi, ki mesta doslej še niso zapustili, biva v zakloniščih brez dostopa do plina, elektrike ali vode. Da boji potekajo v Bahmutu in njegovi okolici ter da so Ukrajinci na tem območju pod vse večjim pritiskom, je prek Twitterja danes sporočilo tudi britansko ministrstvo za obrambo.

Po Marčenkovih besedah v bojih ni ostala nepoškodovana niti ena zgradba, mesto pa je “skoraj uničeno”.

Moskva je trenutno osredotočena na zavzetje mesta Bahmut v regiji Doneck. Tako ukrajinske kot ruske sile poročajo o velikih izgubah v boju za nadzor nad mestom, ki je v zadnjem času pridobil pomen kot ključna in simbolna točka vojne v Ukrajini.

Preberite še: Kako bo pomlad vplivala na potek vojne v Ukrajini in kakšno vlogo igra Kitajska

Jevgenij Prigožin
Concord Press Service/via REUTERS

Vodja ruske najemniške skupine Wagner Jevgenij Prigožin je v petek sporočil, da so njihovi borci po večtedenskih srditih bojih praktično obkolili Bahmut. Zavzetje mesta bi Moskvi omogočilo nadaljnjo napredovanje do večjih mest v regiji, kot sta Kramatorsk in Slovjansk.

Preberite še: Ruska skupina Wagner: plačanci, ki se jih drži sloves brezkompromisne krutosti

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je medtem danes znova obiskal vzhod Ukrajine, ki je pod ruskim nadzorom. Tam je poslušal poročila poveljnikov in se pogovarjal z vojaki, ki se jim je tudi zahvalil za “vzorno izpolnjevanje dolžnosti”. “Medalje ste si zaslužili, saj se borite pravilno, vendar je pred vami še veliko dela,” je še dodal. Minister si je fronto v Ukrajini ogledal že decembra lani. Takrat je po navedbah ruskih oblasti preveril vojaško opremo, pregledal položaje ter bivalne in ogrevalne pogoje za rusko vojaško osebje.

Sergej Šojgu
PROFIMEDIA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje