Srdita bitka za Bahmut: šef Wagnerja sporočil, da je mesto že skoraj obkoljeno

Svet 03. Mar 202312:11 > 13:03 7 komentarjev
Jevgenij Prigožin
Concord Press Service/via REUTERS

Ruska stran se, kot vse kaže, po prenekaterih porazih v prvem letu vojne približuje uspehu. Ruski vojaki in plačanci skupine Wagner so že skoraj obkolili Bahmut na vzhodu Ukrajine v regiji Doneck, je sporočil vodja Wagnerja Jevgenij Prigožin.

Vodja ruske najemniške skupine Wagner Jevgenij Prigožin je dejal, da so njihovi borci po večtedenskih srditih bojih “praktično obkolili” mesto Bahmut na vzhodu Ukrajine. V danes objavljenem videoposnetku je šef plačancev dejal, da iz Bahmuta vodi le še ena pot, ter ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega pozval, naj preda mesto.

Da je stanje v Bahmutu vse bolj nevzdržno za ukrajinske branilce, so v minulih dneh večkrat priznali tudi v Kijevu.

Prigožin je v posnetku z vrha ene od streh komentiral stanje ukrajinskih sil v mestu, rekoč, da se je skupina Wagner prej borila proti “profesionalni vojski, zdaj pa postopoma vidimo vse več starih ljudi in otrok”, poroča francoska tiskovna agencija AFP. “Borijo se, a njihova pričakovana življenjska doba je zdaj zelo kratka, dan ali dva … dajte jim priložnost, da zapustijo mesto,” je še povedal Prigožin.

Preberite še: Ruska skupina Wagner: plačanci, ki se jih drži sloves brezkompromisne krutosti

Novinarji tiskovne agencije Reuters so zahodno od Bahmuta opazili ukrajinske vojake, ki kopljejo nove jarke, kamor naj bi premaknili svoje obrambne položaje. Poveljnik enote ukrajinske vojske, ki v mestu upravlja brezpilotne letalnike, pa je sporočil, da je dobil navodilo, naj se umakne.

Bahmut
Bahmut (Alex Babenko/REUTERS)

V Bahmutu, kjer je nekoč živelo 70.000 prebivalcev, je trenutno 4.500 ljudi, je v četrtek ocenil župan mesta Oleksij Reva. “Boleče je videti, kaj sovražnikovi izstrelki delajo z našim mestom in v kaj spreminjajo našo skupnost. Do danes so Rusi uničili več kot 4.400 stanovanjskih stavb,” je opozoril. Ob tem je poudaril, da je prebivalcem mesta za zdaj zagotovljen dostop do hrane, vode in higienskih izdelkov, vendar so razmere v mestu v regiji Doneck kritične.

Strokovnjaki so različnih mnenj glede strateškega pomena Bahmuta, a je ta v zadnjem času postal ključna in simbolna točka vojne v Ukrajini. Zavzetje mesta bi sicer Moskvi omogočilo nadaljnje napredovanje do večjih mest v regiji, kot sta Kramatorsk in Slovjansk.

Pred današnjim srečanjem ameriškega predsednika Joeja Bidna in nemškega kanclerja Olafa Scholza v Washingtonu je Kremelj sporočil, da nove pošiljke orožja z Zahoda Ukrajini ne bodo imele odločujočega učinka na bojišču in bodo zgolj podaljšale konflikt, navaja AFP.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje