Meddržavno sodišče: Rusija mora nemudoma ustaviti vojaške operacije v Ukrajini

Svet 16. Mar 202217:20 > 18:09 1 komentar
Ukrajina
Dnipro (Mykola Synelnikov/REUTERS)

Rusija mora nemudoma ustaviti invazijo na Ukrajino, je danes sporočilo Meddržavno sodišče v Haagu (ICJ), ki presoja tožbo Ukrajine proti Rusiji zaradi kršitev konvencije o preprečevanju in kaznovanju genocida. Ukrep, ki ga je danes sporočilo sodišče, je začasen in predvideva uresničevanje do končne odločitve sodišča.

Meddržavno sodišče (ICJ) je sprejelo preliminarno odločitev glede tožbe Ukrajine proti Rusiji zaradi kršitev konvencije o preprečevanju in kaznovanju genocida iz leta 1948. “Ukrajina je dosegla popolno zmago v primeru proti Rusiji na Meddržavnem sodišču (ICJ). ICJ je ukazal takojšnjo zaustavitev invazije,” je prek Twitterja ob branju odločitve ICJ sporočil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Današnja odločitev ICJ predvideva, da mora Rusija v času, dokler ne bo sprejeta končna sodba, nemudoma prekiniti vojaške operacije, ki jih je na ozemlju Ukrajine začela 24. februarja 2022 ter zagotoviti, da vojaške enote ali “neregularne oborožene enote”, ki jim poveljuje oziroma jih podpira, “ne bodo delale nadaljnjih korakov v vojaških operacijah.” Tovrstnim ukrepom sta nasprotovala dva sodnika – ruski podpredsednik sodišča in kitajska sodnica –, trinajst sodnikov pa je glasovalo za.

Čeprav so odločitve ICJ pravno zavezujoče, sodišče ne more neposredno zagotoviti njihovega uresničevanja.

Predsedujoča ICJ, Američanka Joan E. Donoghue, ki je prebrala današnjo odločitev sodnikov, je povedala, da je ICJ obveščen o “razsežnosti človeške tragedije, ki se dogaja v Ukrajini.” Po njenih besedah je sodišče prav tako zaskrbljeno zaradi uporabe sile s strani Rusije, ki da sproža mednarodnopravna vprašanja.

O tem, da obstaja resen sum, da je Rusija zagrešila vojne zločine, pa je v ekskluzivnem intervjuju za CNN v Lvovu spregovoril glavni tožilec ICJ Karim Khan. “Zakon je v tem primeru jasen. Zločin je načrtno ciljati civilne tarče. Zločin je načrtno ciljati civilne objekte,” je med drugim povedal, a poudaril, da je sume zločinov najprej treba preiskati.

ICJ
PROFIMEDIA

Ukrajina je postopek pred ICJ sprožila kmalu po 24. februarju, ko so ruske sile vkorakale na ozemlje Ukrajine. Ukrajina na sodišču izpodbija argument Rusije, ki pravi, da z napadom preprečuje genocid na vzhodu Ukrajine. Po mnenju Ukrajine je ta argument neutemeljen, prav tako pa so njeni predstavniki na zaslišanjih povedali, da konvencija o genocidu ne predvideva uporabe invazije za preprečitev tega zločina.

Postopek pred sodiščem se je začel 7. marca, a se ruska stran obravnav ni udeležila. Meddržavno sodišče je to obžalovalo, češ da je sodišču pomembno, da se “sliši obe strani.” Postopek se bo ne glede na odsotnost Rusije nadaljeval, odsotnost pa na veljavnost odločitve ne bo vplivala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje