Mednarodna vesoljska postaja bo končala na “vesoljskem pokopališču” v oceanu

Svet 04. Feb 202210:15 0 komentarjev
Mednarodna vesoljska postaja
PROFIMEDIA

Mednarodna vesoljska postaja (ISS) bo delovala še do leta 2030, nato pa naj bi jo v začetku leta 2031 potopili v Tihi ocean, je sporočila ameriška vesoljska agencija Nasa. ISS, ki deluje že več kot dve desetletji, naj bi strmoglavila v del oceana, ki je od kopna najbolj oddaljena točka na Zemlji in kjer je končalo že na tone vesoljskih odpadkov.

Nasa je v poročilu ta teden navedla, da bo ISS strmoglavila v del oceana, znan kot Točka Nemo (Point Nemo). Od najbližjega kopna je oddaljena skoraj 2.700 kilometrov, znana pa je tudi kot pokopališče vesoljskih plovil, poroča britanski BBC. Na tem mestu je strmoglavilo že veliko starih satelitov in drugih vesoljskih odpadkov, tudi ruska vesoljska postaja Mir leta 2001.

Nasa je poročilo objavila po tem, ko je administracija ameriškega predsednika Joeja Bidena sporočila, da se je zavezala, da bo podaljšala dejavnosti vesoljske postaje do leta 2030.

Kot je ob tem še navedla agencija, načrti o “upokojitvi” ISS pomenijo, da bo v prihodnje vesoljske dejavnosti v nizki orbiti Zemlje opravljal komercialni sektor. Ta je pomemben del ameriškega vesoljskega programa, saj zasebna podjetja že sedaj opravljajo dostavo na ISS.

ISS je skupen projekt petih vesoljskih agencij – ameriške, ruske, kanadske, japonske in evropske. V orbiti je že od leta 1998 in ima stalno posadko od leta 2000. Postaja je namenjena predvsem raziskavam učinka mikrogravitacije in kozmičnega sevanja, v njenem laboratoriju je bilo opravljenih več kot 3000 znanstvenih raziskovanj.

ISS ima dovoljenje za delovanje do leta 2024, o vsakem podaljšanju pa se morajo strinjati vsi partnerji. Vodja ruskega vesoljskega programa Dmitri Rogozin je v intervjuju za rusko tiskovno agencijo Interfax decembra lani nakazal pripravljenost za sodelovanje z Naso pri ISS tudi po letu 2024. “Dejanja govorijo več kot besede,” je dejal Rogozin in pri tem spomnil, da so Rusi na ISS lani poslali nov modul Nauka, ki bo predvidoma zdržal vsaj deset let.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!