Močan potres v Mehiki zahteval dve smrtni žrtvi

Svet 19. Sep 202221:06 > 20. Sep 2022 07:26
potres v Mehiki
REUTERS/Jesus Lozoya

Osrednji del Mehike je v ponedeljek nekaj minut po 13. uri po lokalnem času stresel močan potres. Po podatkih Geološke službe ZDA je imel potres magnitudo 7,6, po do sedaj znanih informacijah pa sta umrla dva človeka.

Epicenter potresa je bil po podatkih ameriškega geološkega zavoda v Tihem oceanu, slabih 500 kilometrov severozahodno od Acapulca. Središče potresa se je sicer nahajalo le 15 kilometrov globoko, kar je povečalo njegov učinek.

Po poročanju Reutersa sta dve osebi umrli v pristaniškem mestu Manzanillo na pacifiški obali, kjer se je na enega zrušila streha trgovskega centra, drugega pa so našli mrtvega v bližini. Oblasti so po potresu poročale tudi o škodi na bolnišnicah v zahodni zvezni državi Michoacan blizu epicentra, ki se nahaja v redko poseljenem delu Mehike. Tamkajšnje oblasti poročajo, da se je v eni od bolnišnic poškodovala še ena oseba potem, ko so nanjo padli kosi stekla.

Potres so čutili tudi prebivalci glavnega mesta Ciudad de México, zaradi močnega tresenja pa so številni stekli na ulice. V delih mesta je prišlo tudi do izpada električne energije. Županja glavnega mesta Claudia Sheinbaum je v ponedeljek dejala, da za zdaj nima podatkov o morebitni škodi, poroča Reuters.

Potres je sprožil več deset popotresnih sunkov, od katerih je imel najmočnejši po podatkih nacionalnega seizmološkega urada magnitudo 5,3, poroča BBC. Zaradi potresa je ameriški geološki zavod izdal tudi opozorilo pred cunamijem, ki bi lahko prizadel obalo Mehike. Obalo bi lahko po napovedih dosegli valov v višini od enega do treh metrov.

V Mehiki so v ponedeljek potekale vaje za primer potresa, s čimer se spominjajo dveh hudih potresov, ki sta se oba zgodila 19. septembra. Prvi je v glavnem mestu leta 1985 zahteval na tisoče življenj, v potresu leta 2017 pa je življenje izgubilo več kot 350 ljudi.

potres v Mehiki potres v Mehiki
REUTERS/Jesus Lozoya
potres v Mehiki potres v Mehiki
REUTERS/Fernando Carranza
potres v Mehiki potres v Mehiki
REUTERS/Jesus Lozoya
potres v Mehiki potres v Mehiki
REUTERS/Daina Solomon
potres v Mehiki potres v Mehiki
Raquel Cunha/REUTERS
potres v Mehiki potres v Mehiki
Henry Romero/REUTERS

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.