Vse manj upanja za mehiške rudarje, ki so že tretji dan ujeti pod zemljo

Svet 07. Avg 202210:10 > 10:51
Delite:

V mehiškem rudniku premoga je že tretji dan ujetih deset rudarjev. Velike črpalke črpajo vodo, oblasti pa za danes načrtujejo, da bi jih iz poplavljenega rudnika skušali rešiti s pomočjo potapljačev. Neznanka je, ali se bodo potapljači do rudarjev sploh lahko prebili. "Čas ni na naši strani," je dejal mehiški predsednik. Družine ujetih rudarjev pred rudnikom čakajo na spodbudne informacije, upanja pa je vsak dan manj.

Teče že tretji dan, odkar so v poplavljenem rudniku na severovzhodu Mehike ujeti rudarji. V poplavljenih rovih jih je po poročanju Reutersa deset, oblasti pa pretresajo različne scenarije, kako jih rešiti.

Mehiški predsednik Andres Manuel Lopez Obrador je dejal, da ugotavljajo, ali lahko potapljači varno vstopijo v rudnik, saj je bila včeraj gladina vode še vedno previsoka. Včeraj so sicer velike črpalke črpale vodo iz rudnika, vendar je višina še vedno kritična. Raven vode se je ob prečrpavanju znižala za štiri metre.

Nesreča se je zgodila v sredo popoldan, v zvezni državi Coahuila, ko se je med izkopavanjem porušila stena tunela, zaradi česar je v rudniku poplavilo. Rudarji so med vrtanjem naleteli na žep, napolnjen z vodo, ki se je zrušil in povzročil poplavo. Zalilo je tri jaške v dolžini 34 metrov.

V reševalni akciji sodeluje 383 ljudi, je sporočila mehiška vlada.

Pet se jih je uspelo rešiti

Petim rudarjenjem je uspelo pobegniti, deset pa jih je ostalo ujetih pod zemljo. Po nekaterih informacijah jih je iz rudnika vrgel hudournik vode, ki je začel zalivati rudnik.

Fernando Pompa, ki se je uspel rešiti, je dejal, da so ga iz rudnika rešili v vozičku za prevoz premoga. Videl je le ogromen vodni curek, ki je udaril v rov. “Upajmo, da obstaja majhen mehurček zraka,” je dejal. Ob nesreči se je nad zemljo slišalo močno grmenje.

“Čas ni na naši strani,” je dejal mehiški predsednik. Družine ujetih rudarjev pred rudnikom že več dni čakajo na spodbudne informacije, upanja pa je vsak dan manj.

Oblasti so na kraj dogodka poslale šest potapljačev iz mehiških posebnih enot, vendar za zdaj še čakajo na ugodnejše razmere.

Rudnik v občini Sabinas so odprli januarja in po navedbah mehiškega ministrstva za delo ni bilo “zabeleženih pritožb glede kakršne koli vrste nenormalnosti.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar