Meloni: Evropska unija mora zaščititi zunanje meje, če želi ohraniti schengen

Svet 25. Okt 202316:07 2 komentarja
Giorgia Meloni
Foto: PROFIMEDIA

Giorgia Meloni, italijanska premierka, je danes senatu pojasnila, zakaj je po njenem mnenju nadzor na meji s Slovenijo nujen ukrep in poudarila, da mora Evropska unija zaščititi svoje zunanje meje, če želi ohraniti schengenski sistem. Balkansko migrantsko pot je označila za najbolj nevarno za Italijo, ki je zaradi tega znova uvedla nadzor na meji s Slovenijo.

Italijanska premierka Giorgia Meloni je danes pred udeležbo na četrtkovem vrhu EU ocenila, da mora unija ukrepati za zaščito svojih zunanjih meja, da bi ohranila schengensko območje, saj obstaja nevarnost, da bo razpadlo.

V italijanskem senatu je dejala, da so “obveščevalne službe potrdile, da pomeni za Italijo največjo nevarnost balkanska migrantska pot” in da je zato njena vlada takoj ukrepala in znova vzpostavila nadzor na meji s Slovenijo. Pri tem je omenila tveganja, “povezana z radikalizacijo pogosto nezakonitih priseljencev”, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Za dobro sodelovanje se je zahvalila slovenski in hrvaški policiji.

Pri ukrepih na meji je nujna preudarnost

Senatorka Tatjana Rojc je v razpravi opozorila, da mora italijanska vlada ukrep začasne ukinitve schengna, ki ga je uvedla na meji s Slovenijo, “uporabiti skrajno preudarno, ciljno usmerjeno in sorazmerno z dejanskim tveganjem, ki ga predstavlja morebitni prodor elementov, nevarnih za nacionalno varnost”.

Nadzor na notranji schengenski meji mora biti začasen in strogo v skladu z objektivno potrebo po preprečevanju terorističnih groženj ter sorazmeren, da bi čim manj vplival na že tako upočasnjen čezmejni promet, je slovenska senatorka še dejala po poročanju Anse.

V Italiji se je sicer letos močno povečalo tako število prebežnikov, ki so v državo prišli po Sredozemskem morju iz Severne Afrike kot tudi tistih, ki so prispeli po zahodnobalkanski poti. Vnovično uvedbo začasnega nadzora na meji s Slovenijo je Rim utemeljil s spremenjenimi razmerami v Evropi in na Bližnjem vzhodu s ciljem preprečevanja terorizma in organiziranega kriminala.

Boj proti trgovini z ljudmi

Meloni je še povedala, da je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen v pismu Svetu EU napovedala nove ukrepe za okrepitev pravnega okvira in evropskih politik za boj proti trgovini z ljudmi. “To je pomembna zaveza, ki smo jo pripravljeni podpreti,” je dejala.

Nadzor na meji s Sloveniji je uvela najmanj do 30. oktobra z možnostjo podaljšanja do šest mesecev, a je italijanski notranji minister Matteo Piantedosi pred dnevi že omenil možnost njegovega podaljšanja čez zimo, ker da še vedno obstaja grožnja, da so med prebežniki na balkanski poti tudi teroristi.

Ob napovedi uvedbe nadzora Italije pa je tudi Slovenija s soboto začela izvajati nadzor na meji s Hrvaško in Madžarsko, ki bo sprva prav tako trajal do 30. oktobra z možnostjo podaljšanja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje