Merkel: Vsak novi nemški kancler bo imel srce za Zahodni Balkan

Svet 14. Sep. 202116:56
Delite:
Angela Merkel
Foto: Florion Goga/REUTERS

Predvidoma le nekaj tednov pred odhodom iz politike je nemška kanclerka Angela Merkel v Tirani izpostavila nadaljnji nemški interes za Zahodni Balkan. "Ne glede na izid nemških volitev bo imel vsak novi nemški kancler srce za regijo," je na skupni novinarski konferenci z albanskim premierjem Edijem Ramo dejala Angela Merkel.

Albanski premier Edi Rama je na novinarski konferenci izpostavil pomembno vlogo Angele Merkel za regijo. “Nihče ni naredil toliko dobrega za regijo kot ona, nihče regije ne razume bolje kot ona,” je dejal albanski premier.

Nemška kanclerka sicer končuje svojo dvodnevno turnejo na Zahodnem Balkanu, v okviru katere je v ponedeljek obiskala Srbijo. V Tirani se je na delovnem kosilu sestala še s premierji petih držav Zahodnega Balkana, Srbije, Črne gore, Bosne in Hercegovine, Severne Makedonije in Kosova. Vse te države si prizadevajo za članstvo v Evropski uniji.

Merkel je sicer Beogradu po pogovorih s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem izpostavila “absoluten geostrateški interes” Nemčije ter EU za integracijo držav Zahodnega Balkana.

Komentari

Vaš komentar