Merkel zagovarja srečanje EU s Putinom: pogovori prispevajo k reševanju težav

Svet 28. Jun 202117:01 0 komentarjev
Angela Merkel
Stephanie Lecocq/REUTERS

Nemška kanclerka Angela Merkel zagovarja zamisel o srečanju vodstva Evropske unije z ruskim predsednikom, češ da bo tako EU dobila priložnost, da pred Vladimirjem Putinom izpostavi stvari, ki jo skrbijo, poroča Beta.

Na petkovem srečanju so se voditelji EU dogovorili le, da bodo “preučili formate in pogoje” za dialog z Rusijo. Za zdaj ni bilo govora o srečanjih na visoki ravni ali načrtih za srečanje s Putinom, za kar sta se zavzemali Nemčija in Francija.

Srečanje je pokazalo globoke delitve znotraj 27-erice.

EU skrbi, da je Putin vse bolj avtoritaren in se želi distancirati od Zahoda. Tako EU kot Nato skušata vrniti Rusijo za pogajalsko mizo. Srečanje ameriškega predsednika Josepha Bidna s Putinom ta mesec je bilo med redkimi izjemami. 

“Skrb vzbujajoče je, da morda ne bomo mogli pokazati enotnega stališča, takšno srečanje pa seveda zahteva zelo intenzivne priprave,” je dejala Angela Merkel, medtem ko je odgovarjala na vprašanja nemških in francoskih poslancev.

Vladimir Putin
Sputnik/Alexei Nikolsky/Kremlin/REUTERS

Dejala je še, da bi srečanje Evropejcem omogočilo, da zastavijo vsa vprašanja, ki jih skrbijo, pa tudi vprašanja v zvezi s sodelovanjem z Rusijo. Merkel je opozorila na “kibernetske napade” v Nemčiji, Franciji, Italiji in baltskih državah” in dodala, da je “bolje, da o tem ne govorimo med seboj, temveč zadevo predstavimo ruskemu predsedniku in rečemo, da uspešnega sodelovanja ne more biti na takšnih temeljih”.

“Predsednik Biden je zelo jasno govoril o kibernetskih napadih, in ne vem, zakaj Evropa ne bi mogla storiti enako,” se je spraševala kanclerka. Baltske države nerade vzpostavljajo stik z Moskvo, ker mirovni sporazumi iz Minska, ki naj bi prinesli mir v Ukrajino, še niso v celoti spoštovani.

Po drugi strani Rusija kot največja dobaviteljica zemeljskega plina v EU igra ključno vlogo v številnih mednarodnih konfliktih in vprašanjih, povezanih z evropskimi strateškimi interesi, vključno z jedrskim sporazumom z Iranom ter vojnama v Siriji in Libiji.

“Odnosi med Rusijo in Evropsko unijo res niso dobri, ampak tudi med hladno vojno se nam je uspelo pogovarjati. Zato menim, da beg pred pogovorom ne prispeva k reševanju problema,” je dejala Merkel.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!