Mesta, v katerih je življenje v letu 2023 najdražje

Gospodarstvo 30. Nov 202318:15 0 komentarjev
Zürich
Foto: PROFIMEDIA

Svetovna kriza visokih življenjskih stroškov se še zdaleč ne končuje, kar se odraža tudi v višanju cen hrane. Economist Intelligence Unit je ob tem objavil seznam trenutno najdražjih mest na svetu.

Po podatkih letnega indeksa življenjskih stroškov po svetu, ki ga je objavil Economist Intelligence Unit (EIU), so se povprečni življenjski stroški letos zvišali za 7,4 odstotka. Med njimi so se najhitreje višale cene živil.

Čeprav je ta skok v primerjavi 8,1-odstotnim skokom v lanskem letu nekoliko nižji, pa so številke še vedno precej višje od “zgodovinskih trendov”.

Dobra novica v primerjavi z lanskim letom pa so cene komunalnih storitev. Te so po najhitrejši rasti v letu 2022 tokrat pokazale najmanjšo inflacijo.

Inflacija se upočasnjuje

Rast cen se zaradi vse manjših težav v dobavnih verigah upočasnjuje. To je povezano predvsem z odpravo ukrepov za omejevanje širjenja koronavirusa na Kitajskem.

Kljub temu se cene živil še naprej zvišujejo, saj trgovci višje stroške prenašajo na potrošniške. “Pričakujemo, da se bo inflacija v letu 2024 še naprej zmanjševala, saj bo zapozneli učinek dviga obrestnih mer začel vplivati na gospodarsko aktivnost in posledično na povpraševanje potrošnikov,” je v izjavi povedala Upasana Dutt, vodja svetovnega oddelka za življenjske stroške pri EIU.

Dutt je opozorila, da so še vedno prisotna povečana tveganja zaradi oboroženih spopadov in ekstremnih vremenskih razmer. “Nadaljnje zaostrovanje vojne med Izraelom in Hamasom bi zvišalo cene energentov, medtem ko bi večji vpliv El Niña od pričakovanega še dodatno zvišal cene hrane,” je dodala.

Prav zaradi naraščajočih življenjskih stroškov je življenje v številnih mestih neizogibno dražje, so pa nekatera mesta prizadeta bolj kot druga.

Najdražja Singapur in Zürich

Za najdražji mesti na svetu sta bila Singapur in Zürich. Slednji je z lanskega šestega mesta skočil na prvo zaradi moči švicarskega franka ter visokih cen živil in gospodinjskih potrebščin. Opozarjajo tudi na drag prevoz in oblačila v Singapurju.

Na tretje mesto je zdrsnil New York, ki je bil lani na prvem mestu izenačen s Singapurjem. Tam so se cene po podatkih študije zvišale za 1,9 odstotka. Tretje mesto si deli še z Ženevo.

New York iz zraka
Foto: PROFIMEDIA

Na petem mestu je pristal Hongkong, ki je edina druga azijska destinacija v prvi deseterici. Sledita še Los Angeles in Pariz na šestem in sedmem mestu.

Eifflov stolp
PROFIMEDIA

Izraelski Tel Aviv si deli osmo mesto z danskim Københavnom, a opozarjajo, da je bila raziskava opravljena pred začetkom spora med Izraelom in Hamasom. Deseto mesto je zasedel San Francisco.

V nadaljevanju seznama sta ruska Moskva in Sankt Peterburg doživela največji padec, saj sta na letošnji lestvici padla za 105 mest na 142 oziroma 74 mest na 147 mest. Prav tako se je od ruske invazije na Ukrajino februarja 2022 precej znižala vrednost rublja.

Raziskava je navedla, da sta počasno okrevanje po pandemiji in "umirjeno povpraševanje potrošnikov" med dejavniki, zaradi katerih so kitajska mesta, kot je Peking, ki se je lani uvrstil na 34. mesto, padla nekaj mest nižje na lestvici.

Najcenejše mesto na svetu ostaja Damask v Siriji. Tudi Teheran v Iranu in Tripoli v Libiji sta blizu dna lestvice, saj sta se uvrstila na 172. oziroma 171. mesto.

Stroški komunalnih storitev, gospodinjske pomoči in tobaka so bili najvišji v ameriških mestih, medtem ko so bila zahodnoevropska mesta med najdražjimi, ko je šlo za rekreacijo, prevoz in gospodinjske potrebščine. Po podatkih raziskave so bila živila in alkohol najdražji v azijskih mestih.

Raziskava o življenjskih stroških po svetu za leto 2023 je zajela 173 večjih mest in primerjala več kot 400 posameznih cen 200 izdelkov ter storitev. Izključila je venezuelski Caracas, kjer so se cene od leta 2022 zvišale za 450 odstotkov.

Avtor: , CNN

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!