Michel: Čas je, da priznamo, da je prihodnost Ukrajine, Moldavije, Gruzije v EU

Svet 20. Jun 202220:27 2 komentarja
Charles Michel
Johanna Geron/REUTERS

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je voditelje držav članic Evropske unije (EU) pozval, naj konec tedna Ukrajini in Moldaviji podelijo status kandidatke za članstvo v uniji. "Čas je, da priznamo, da je prihodnost Ukrajine, Moldavije in Gruzije v EU," je med drugim dejal.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je danes voditelje držav članic EU pozval, naj na zasedanju v Bruslju konec tedna Ukrajini in Moldaviji podelijo status kandidatke za članstvo v uniji. “Čas je, da priznamo, da je prihodnost Ukrajine, Moldavije in Gruzije v EU. Povabil vas bom, da Ukrajini in Moldaviji podelite status kandidatke,” je zapisal v tradicionalnem vabilu voditeljem držav članic pred vrhom.

Voditelji bodo o podelitvi statusa kandidatke za članstvo v EU odločali na podlagi pretekli teden objavljenega mnenja Evropske komisije. Ta je predlagala, da se Ukrajini dodeli status kandidatke pod pogojem, da bo izvedla številne nadaljnje pomembne reforme. Komisija je predlagala, da se status kandidatke podeli tudi Moldaviji, pri čemer je opozorila, da je na pravi reformni, protikorupcijski in evropski poti, vendar pa je pred njo še dolga pot. Glede Gruzije je komisija priporočila le, da se ji dodeli evropska perspektiva.

Pred zasedanjem Evropskega sveta se bodo voditelji EU sestali tudi s kolegi iz držav Zahodnega Balkana. “Zahodni Balkan je pomemben za EU in EU je pomembna za Zahodni Balkan. Zato moramo širitvenemu procesu znova dati energijo in narediti napredek pri integraciji partneric z Zahodnega Balkana,” je Michel zapisal v pismu.

Na vrhu bi lahko po več letih čakanja vendarle začeli pristopna pogajanja s Severno Makedonijo in Albanijo. Več držav, med njimi tudi Slovenija, pa se aktivno zavzema, da bi status kandidatke za članstvo podelili Bosni in Hercegovini. Slovenski premier Robert Golob je že konec preteklega tedna med obiskom v Bruslju, kjer se je srečal tudi s predsednikom Evropskega sveta, napovedal, da bo na svojem prvem vrhu EU predlagal podelitev statusa kandidatke BiH. Slovenija je zdaj pripravila tudi predlog, da bi to storili že na vrhu konec tedna.

Kot je povedala slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon, je ta predlog na današnjem zasedanju zunanjih ministrov unije naletel na veliko podpore, predvsem pa razumevanja.

Michel sicer v pismu ne omenja niti Albanije in Severne Makedonije niti slovenskega predloga glede BiH. A to po navedbah virov pri EU ne pomeni še nič. Poudarjajo, da pogajanja o sklepih vrha še potekajo.

Voditelji bodo razpravljali še o ideji evropske politične skupnosti, katere namen bi bil krepitev političnega dialoga in sodelovanja s partnerskimi državami, je napovedal predsednik Evropskega sveta. Gre za idejo francoskega predsednika Emmanuela Macrona, ki jo je podal ob koncu konference o prihodnosti Evrope v začetku maja.

Rezultati te konference pa bodo tudi sicer na dnevnem redu zasedanja evropskih voditeljev. Evropski parlament je namreč na podlagi predlogov, oblikovanih v okviru tega posvetovanja z državljani EU, sprožil postopek za spreminjanje pogodb EU, do česar pa je več držav članic zadržanih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje