Golob bo na vrhu EU predlagal dodelitev statusa kandidatke za članstvo BiH

Svet 17. Jun 202207:47 > 14:33 0 komentarjev
Borut Živulović /BOBO

Predsednik vlade Robert Golob je napovedal, da bo na vrhu Evropske unije predlagal dodelitev statusa kandidatke za članstvo BiH. Pozdravil je tudi pozitivno mnenje Evropske komisije glede statusa kandidatke za Ukrajino.

Premier Robert Golob bo prihodnji teden na vrhu Evropske unije (EU) podal predlog, da se BiH dodeli status kandidatke za članstvo v EU. “Želimo si in bomo takšen predlog tudi podali,” je Golob odgovoril na vprašanje, ali meni, da bi lahko predlog, da se Bosni in Hercegovini podeli status kandidatke za članstvo v EU, dobil zadostno podporo med državami članicami.

“Vendar pa je evropska realnost takšna, da je dovolj ena članica, ki to prepreči. Upam, da bo naslednji teden premagal razum, je pa žal preteklost marsikdaj pokazala, da lahko pride do zlorabe tega instrumenta in da potem posamezne članice zlorabijo instrument veta za lastne interese, ki nimajo nobene zveze z evropskimi vrednotami,” je poudaril po današnjem srečanju s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom.

Michelu je sicer v četrtek pismo, v katerem se je zavzel za podelitev statusa kandidatke brez pogojev, poslal tudi predsednik republike Borut Pahor. Predsednik meni, da bi s tem v BiH okrepili proevropske sile in dinamiko prilaganja evropskim normam.

Premier Golob je v pogovorih s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, s katero se je sestal v četrtek, in Michelom izrazil prepričanje, da “bo proces, vezan na Ukrajino, Moldavijo in Gruzijo, na nek način pospešil procese tudi za Zahodni Balkan”. “Verjamemo, da Zahodni Balkan zasluži podobno obravnavo, še posebej tiste države, ki so bile v vojni in ki niso same odgovorne za to, da ne morejo izpolniti tehničnih pogojev,” je dejal Golob, ki bo to izpostavil tudi na svojem prvem zasedanju Evropskega sveta prihodnji četrtek in petek.

Na vrhu EU bo podprl tudi podelitev statusa kandidatke za članstvo v EU Ukrajini, je še dejal predsednik vlade, ki je pozdravil danes objavljeno pozitivno mnenje Evropske komisije glede Ukrajine. “Mislim, da je to pomembno politično sporočilo Ukrajini in mislim, da je prav, ker si to Ukrajinke in Ukrajinci zaslužijo,” je poudaril. Trenutno je po njegovih besedah težko reči, kje so največje težave v pogovorih med državami članicami o statusu kandidatke za članstvo v EU za Ukrajino, saj se še niso soočili z vsemi, tudi formalnimi pomisleki.

Verjame pa, da bo največ razprave namenjene temu, kakšne pogoje mora Ukrajina na svoji poti izpolniti. “Glede na to, da pa je Ukrajina v posebni situaciji zaradi vojne, verjamem, da bo obstajalo tudi dovolj politične modrosti, da bomo pri tem fleksibilni in da ne bomo postavljali pogojev z namenom blokiranja, ampak z namenom usmerjanja tega procesa,” je še povedal v izjavi za novinarje.

Golob je s tem sklenil svojo prvo pot v tujino od prevzema položaja pred nekaj tedni. V četrtek se je sestal s predsednico Evropske komisije, s katero sta govorila tudi o energetiki in skladu za okrevanje po pandemiji covida-19. Srečal se je še z evropskim komisarjem za krizno upravljanje Janezom Lenarčičem.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!