Michel in Vučić v Beogradu o Evropski uniji in spopadih v Ukrajini

Svet 19. Maj 202222:06 0 komentarjev
Aleksander Vučić, Charles Michel
PROFIMEDIA

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel se je danes sestal s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem in ponovno potrdil zavezanost k pogajanjem Srbije za vstop v Evropsko unijo. Med drugim sta razpravljala tudi o aktualnem dogajanju v Ukrajini in učinkih vojne na oskrbo z energijo po vsej Evropi, so sporočili iz Evropskega sveta.

Osrednja tema današnjega srečanja predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela in srbskega predsednika Aleksandra Vučića je bila okrepitev zavezanosti k pristopnim pogajanjem Srbije v EU. Srbski predsednik Vučić je dejal, da si Srbija želi biti del EU, a je pri tem poudaril, da bi bilo potrebno pred podelitvijo statusa kandidatke najprej doseči dogovor o normalizaciji odnosov s Prištino.

Tu je Vučić izrazil upanje, da bo na pomoč priskočila tudi EU, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Srbski predsednik je ob tem podprl tudi idejo Michela in francoskega predsednika Emmanuela Macrona o širši geopolitični skupnosti na ravni Evrope.

Michel je ob tem naznanil, da namerava EU junija organizirati srečanje s 27 voditelji držav članic in voditelji držav Zahodnega Balkana, kjer si želi okrepiti dialog in poglobiti sodelovanje za spodbujanje miru, stabilnosti in varnosti v regiji.

“Izzivi, s katerimi se soočamo danes, zahtevajo nove načine razmišljanja in dela. Pospešiti moramo vključevanje v EU in ustvariti nove spodbude za reforme. To pa pomeni, da je treba z integracijo začeti že zdaj in ne čakati, da se pristopna pogajanja v celoti zaključijo,” je dejal Michel. Hkrati je opomnil, da je EU vodilna vlagateljica v regiji in tesen partner Srbije, ki prispeva k prihodnosti države in skupnim prednostnim nalogam. “Naš gospodarski in naložbeni načrt za Zahodni Balkan predvideva do 30 milijard evrov za naložbe v vseh sektorjih, kot so promet, energetika ali digitalni sektor,” je še dodal.

Michel in Vučić sta razpravljala tudi o aktualnem dogajanju v Ukrajini, ki ima drastične posledice na oskrbo z energijo po vsej Evropi.

Pri tem je Michel izpostavil, da bo plinovod med Srbijo in Bolgarijo, ki se je začel graditi januarja lani, pomagal diverzificirati oskrbo Srbije s plinom, EU pa je Zahodni Balkan povabila, naj se pridruži novi skupni platformi za javna naročila za plin, vodik in utekočinjeni zemeljski plin.

Predsednik Evropskega sveta bo po obisku Srbije odpotoval tudi v Sarajevo, kjer se bo sestal s političnim vodstvom Bosne in Hercegovine. V ospredju pogovorov naj bi bile razmere na Zahodnem Balkanu, pa tudi volilni zakon v BiH.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!