Michel Ukrajini in Moldaviji obljubil polno podporo na poti v EU

Svet 21. Nov 202321:11 3 komentarji
Charles Michel, Volodimir Zelenski
Charles Michel in Volodimir Zelenski (Foto: REUTERS)

Danes so se v Kijevu sestali predsednik Evropskega sveta Charles Michel, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in moldavska predsednica Maia Sandu. Pogovarjali so se o morebitnem začetku pristopnih pogajanj obeh držav v Evropsko unijo. Zelenski je poudaril, da je Kijev pripravljen izpolniti vse zahteve Bruslja.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel se je danes med obiskom v Kijevu zavezal, da bo Ukrajini in Moldaviji zagotovil polno podporo pri njunih prizadevanjih za hiter začetek pristopnih pogajanj z EU. Pohvalil je napredek obeh držav, a hkrati opozoril, da do njunega članstva v EU ne bo prišlo čez noč, je sporočil Evropski svet.

“Naredil bom vse, kar je v moji moči, da prepričam svoje kolege o začetku pristopnih pogajanj,” je na skupni novinarski konferenci z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in moldavsko predsednico Maio Sandu izjavil Michel. Pri tem je izrazil prepričanje, da bo unija z vstopom Ukrajine in Moldavije varnejša in močnejša.

“Širitev je in bo ostala proces, ki temelji na zaslugah. Je zahtevna. Včasih je lahko frustrirajoča, a delo se mora nadaljevati, zlasti na področju vladavine prava. Tudi v EU se moramo pripraviti na sprejem novih članic. Obe strani morata biti pripravljeni na širitev do leta 2030,” je dodal.

Pojasnil je, da si članice še naprej prizadevajo za oblikovanje enotnega stališča pred decembrskim vrhom EU. Ob tem pa je opozoril, da so nekatere članice dale jasno vedeti, da si želijo tehtnega premisleka, preden se odločijo o nadaljnjih korakih v pristopnem procesu obeh držav.

Zelenski: Kijev je pripravljen ugoditi vsem zahtevam Bruslja

Zelenski je medtem dejal, da Ukrajina ne pričakuje nobenih daril, a si vseeno želi čim prejšnji začetek pristopnih pogajanj. Dodal je, da je Kijev pripravljen izpolniti vse zahteve Bruslja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Charles Michel, Volodimir Zelenski in Maia Sandu
Charles Michel, Volodimir Zelenski in Maia Sandu (Foto: REUTERS)

Moldavska predsednica pa je poudarila, da bi bila širitev EU dobra naložba v varnost celine in jasna zaveza bloka k miru. Vse članice je pozvala, naj na vrhu EU prihodnji mesec soglasno podprejo začetek pristopnih pogajanj z Moldavijo in Ukrajino.

O kandidatkah za članstvo se bodo pogovarjali na vrhu EU

Kijev in Kišinjov sta za članstvo v EU zaprosila kmalu po začetku ruske invazije na Ukrajino februarja lani, junija lani pa sta državi prejeli status kandidatk za članstvo.

Evropska komisija je nato v začetku novembra članicam EU priporočila začetek pristopnih pogajanj z Ukrajino in Moldavijo, ki se lahko začnejo takoj. O začetku pristopnih pogajanj z Ukrajino in Moldavijo bodo članice razpravljale sredi decembra na vrhu EU.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje