Michelinove restavracije v težavah zaradi ’foie gras’ krize v Franciji

Magazin 08. Maj. 202217:05
Delite:
Foie gras
Foto: PROFIMEDIA

Foie gras, francoski kulinarični dragulj, ki je tako okusen kot tudi kontroverzen, je stalnica v vrhunskih restavracijah po vsej državi. A zaradi "krize brez primere" zdaj izginja z jedilnikov.

Epidemija ptičje gripe, ki kosi po Franciji, je opustošila perutninsko industrijo v državi, zdaj pa ogroža za Francoze prav tako izredno pomembno značilnost: vrhunske restavracije.

“Že mesec dni je manj foie grasa, a ta teden ga sploh nismo postregli,” je dejal Pascal Lombard, chef in lastnik restavracije Le 1862 z eno Michelinovo zvezdico na jugozahodu Francije. Ker so redne dobave razkošne paštete iz gosjih jeter usahnile, Lombard načrtuje sestanke z lokalnimi proizvajalci.

“Foie gras krize” sicer niso nekaj novega. Tradicionalna proizvodnja vključuje prisilno hranjene gosi in rac, kar že dolgo obsojajo borci za pravice živali, ki jim je drugje že uspelo doseči prepoved tovrstnih praks. A francoski apetit po tej jedi je kljub temu ostal nespremenjen.

Epicenter epidemije

Zdaj dobrobit teh ptic poleg krutosti proizvajalcev ogroža še nekaj drugega – epidemija ptičje gripe. Mesto Les Eyzies, v katerem je Lombardova restavracija, je v osrčju pokrajine Perigord, s tem pa tudi v osrčju zadnje epidemije.

Francosko ministrstvo za kmetijstvo je za CNN potrdilo, da je morala država od začetka epidemije novembra lani pokončati že 16 milijonov glav perutnine, da bi obvladali bolezen. Ta številka je za Francijo nepredstavljiva in še nikoli videna.

Perutnina v Franciji
Foto : PROFIMEDIA

Proizvodnja foie gras se bo po pričakovanjih letos zmanjšala za do 50 odstotkov, epidemija pa je prizadela okoli 80 odstotkov vseh proizvajalcev v državi.

Letos je bolezen izbruhnila spomladi in zajela regijo Pays de la Loire na zahodu in Perigord na jugozahodu. To sta dve osrednji območji za proizvodnjo perutnine v Franciji. Samo v regiji Pays de la Loire se izvali 72 odstotkov rac in gosi, ki končajo v foie gras industriji.

Izolacija in cepljenje

Situacija je še slabša, ker se s podobno krizo soočajo tudi druge evropske države, ki so proizvajalke foie gras, zato je primanjkljaj le težko nadomestiti z uvozom.

Poročilo Evropske komisije kaže, da je bila ptičja gripa od oktobra 2021 odkrita v večini držav članic, tudi v tistih, ki so del Evropske federacije Foie Gras: Španija, Belgija, Bolgarija in Madžarska.

Da bi se epidemija končala in da bi se proizvodnja do leta 2023 vrnila na normalno raven, se mnogi proizvajalci foie grasa zanašajo na dve besedi, ki smo jih v zadnjih dveh letih neštetokrat slišali: izolacija in cepljenje.

Na območjih, kjer so odkrili ptičjo gripo, proizvajalci ščitijo race in gosi – po domače so v izolaciji. Tako želijo preprečiti stik s pticami selivkami in posledično preprečiti okužbo. A da je izolacija možna, so morali zmanjšati število glav na svojih kmetijah, saj so le tako lahko zagotovili dovolj prostora.

V kliničnem preizkušanju sta trenutno dve cepivi, a pred letom 2023 ne bosta na voljo.

**Avtor: Xu Xiaofei, CNN

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar