“Migracijske krize ni, obstaja pa kriza solidarnosti”

Svet 18. Dec 202207:30 7 komentarjev
Begunke
Leonhard Foeger/REUTERS

Danes obeležujemo mednarodni dan migrantov. Medtem ko je večina migracij po svetu reguliranih, pa ljudje še vedno umirajo na tako imenovanih nezakonitih migrantskih poteh.

Migracijske krize ni, obstaja pa kriza solidarnosti, je pred današnjim mednarodnim dnevom migrantov sporočil generalni sekretar ZN Antonio Guterres. Ob tem je poudaril, da več kot 80 odstotkov migrantov po svetu prečka meje na varen in urejen način, medtem pa v nereguliranih migracijah na nevarnih poteh mnogi še naprej umirajo.

V zadnjih osmih letih je umrlo najmanj 51.000 migrantov, na tisoče pa jih je izginilo, je sporočil Guterres, ki je neregulirane migracije označil za “kruto kraljestvo preprodajalcev” z grozljivimi posledicami za ljudi. Včeraj, denimo, je zakrožila vest o smrti dvomesečnega dojenčka, za katerega je bil usoden brodolom blizu Lezbosa.

“Pravice migrantov so človekove pravice. Spoštovati jih je treba brez diskriminacije in ne glede na to, ali je njihovo gibanje prisilno, prostovoljno ali uradno odobreno,” je zapisal in dodal, da je preprečevanje smrtnih žrtev humanitarna nujnost ter moralna in pravna obveznost.

Na svetu je trenutno okoli kot 280 milijonov migrantov, ki so po besedah Portugalca na čelu ZN zapustili svojo državo v iskanju priložnosti, dostojanstva, svobode in boljšega življenja. Kot je zapisal, so migracije gonilo gospodarske rasti in medsebojnega razumevanja, da bi omejili neregulirane migracije pa potrebujemo večjo mednarodno podporo za naložbe v izvorne države.

Pri Slovenski filantropiji so pred mednarodnim dnevom zapisali, da je letošnje leto na področju migracij najbolj zaznamovala vojna v Ukrajini in situacija tistih, ki so pribežali k nam in v druge države.

Antonio Guterres
Maxim Shipenkov/REUTERS

Na Slovenski filantropiji želijo, da bi enako ravnali z vsemi migranti, ne glede na državo izvora in razloge za njihov odhod. V tem oziru pričakujejo skrajšanje upravnih postopkov in postopkov pridobivanja mednarodne zaščite, ter zagotavljanje celovite podpore in pomoči travmatiziranim posameznikom. Posebej so izpostavili potrebo po zaščiti otrok brez spremstva in pri tem pozvali k boljšim in primernejšim namestitvam, ki jih ta ranljiva skupina migrantov nujno potrebuje.

Mednarodni dan migrantov se obeležuje od leta 2000. 18. december je bil izbran za ta dan v spomin na sprejetje mednarodne konvencije o zaščiti pravic delovnih migrantov in članov njihovih družin v letu 1990.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje