Hrvaški predsednik Milanović: Izrael je izgubil mojo naklonjenost

Svet 13. Okt 202310:54 13 komentarjev
Zoran Milanović
Foto: PROFIMEDIA

Hrvaški predsednik Zoran Milanović je povedal, da ne sočustvuje z Izraelom zaradi njegovih povračilnih ukrepov Gazi po sobotnem napadu skrajnega islamističnega gibanja Hamas. Prav tako je kritiziral odločitev hrvaškega ministrstva za zunanje zadeve, da v znak solidarnosti izobesi izraelsko zastavo. Potezo je označil za idiotsko.

Hrvaški predsednik Zoran Milanović je bil v četrtek kritičen do Izraela in njegovih napadih na Gazo, v katerih je bilo po zadnjih podatkih palestinskega ministrstva za zdravje ubitih več kot 1.500 ljudi. Kot je dejal, je Izrael njegovo naklonjenost izgubil 15 minut po napadu Hamasa. Povedal je, da obsoja umore, ki so jih zgrešili pripadniki skrajnega palestinskega gibanja, in da izraža ogorčenost in gnus. “A pravica do samoobrambe, ki jo Izrael absolutno ima, ne vključuje maščevanja in poboja civilistov,” je po poročanju N1 Beograd povedal.

Milanović je bil kritičen tudi do odločitve hrvaškega zunanjega ministrstva, da v znak solidarnosti izobesi izraelsko zastavo. Potezo je označil za ‘idiotsko’. “Na Hrvaškem ni prostora za druge zastave, razen za strogo regulirane, kot so zastave manjšin, Nata in Evropske unije (EU), ki so se počasi začele pojavljati na istem nivoju kot hrvaška,” je pojasnil in ob tem še poudaril, da bo zastavi EU in Nata v svojem predsedniškem uradu spustil pod hrvaško, saj da je hrvaška zastava višjega reda.

Milanović, ki je bil leta 2020 izvoljen za predsednika, med letoma 2011 in 2016 pa je bil predsednik hrvaške vlade, sicer pogosto razburja s svojimi izjavami.

Šest dni po napadu Hamasa na Izrael se siloviti spopadi nadaljujejo. Število žrtev na obeh straneh je že preseglo številko 2.800. Izrael je pozval prebivalce severnega dela Gaze, da se v roku 24 ur umaknejo. Vse bliže je namreč kopenska ofenziva izraelske vojske. Dogajanje na Bližnjem vzhodu spremljamo v živo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje