Milei za uvedbo gospodarskih reform ne glede na voljo argentinskega parlamenta

Svet 02. Mar 202412:16 0 komentarjev
Javier Milei
Foto: REUTERS/Agustin Marcarian

Državo bomo spremenili na bolje, s politično podporo ali brez nje, je v govoru v parlamentu v Buenos Airesu v petek poudaril argentinski predsednik Javier Milei, potem ko so poslanci februarja ustavili njegov projekt deregulacije gospodarstva in proračunskih rezov. "Če boste iskali konflikte, jih boste dobili," jim je zagrozil.

Javier Milei, ki je oktobra prepričljivo slavil na predsedniških volitvah, je mandat začel z devalvacijo argentinskega pesa za več kot 50 odstotkov, ukinitvijo subvencij za gorivo, zmanjšanjem števila ministrstev za polovico in odpravo na stotine pravil. S tem naj bi dereguliral gospodarstvo in kratkoročno spodbudil inflacijo, kasneje pa naj bi se razmere obrnile na bolje.

Vendar pa je njegov predlog reform februarja obstal v 257-članskem spodnjem domu parlamentu, kjer ima njegova skrajno desna stranka Svoboda napreduje (LLA) 40 sedežev. Opozicija je namreč zahtevala številne spremembe, med drugim na področju privatizacije državnih podjetij in delitve državnih virov.

“Državo bomo spremenili na bolje (…) s podporo političnih voditeljev ali brez nje, z vsemi pravnimi sredstvi izvršilne oblasti,” je med petkovim govorom dejal Milei. Pojasnil je, da bo minilo še nekaj časa, preden bodo vidni sadovi gospodarske reorganizacije in reform, pri čemer je poslance prosil za potrpežljivost in zaupanje, poročajo tuje tiskovne agencije.

Številne njegove reforme so se medtem znašle na sodišču, kjer jih s tožbami izpodbijajo sindikati, poslovne zbornice in nevladne organizacije. V državi potekajo tudi protesti državljanov, ki se bojijo, da jih bodo reforme še bolj obubožale.

“Nismo še videli vseh učinkov katastrofe, ki smo jo podedovali, vendar smo prepričani, da smo na pravi poti,” je še dejal Milei in ocenil, da se gospodarske krize v Argentini prvič lotevajo pri njenem vzroku, fiskalnem primanjkljaju. Obljubil je, da bo sveženj ukrepov vrnil v obravnavo v parlament, in zagrozil, da ga bo v skrajnem primeru uveljavil z dekretom.

V govoru je Milei napovedal tudi zaprtje državne tiskovne agencije Telam. Pred tem je njegova vlada že ukinila več organov, vključno z nacionalnim inštitutom za boj proti diskriminaciji, ksenofobiji in rasizmu ter inštitutom za zadeve domorodnih ljudstev.

Argentina je sicer v primežu hude gospodarske krize. Stopnja inflacije presega 250 odstotkov, okoli 40 odstotkov ljudi pa živi pod pragom revščine.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!