Milorad Dodik napoveduje, da bo Republika Srbska izvedla svoje volitve

Svet 04. Jan 202413:12 2 komentarja
Milorad Dodik
Predsednik Republike Srbske Milorad Dodik (Foto: PROFIMEDIA)

Predsednik Republike Srbske Milorad Dodik je v sredo napovedal, da bodo v tej entiteti Bosne in Hercegovine sprejeli volilni zakon, ki jim bo omogočil izvedbo lastnih volitev. Politični vodja Srbov v BiH obenem nasprotuje spremembam volilnega zakona BiH, ki jih zahteva visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH.

Predsednik Republike Srbske Milorad Dodik je v sredo po sestanku z voditelji strank vladajoče koalicije v Banjaluki napovedal, da bo Republika Srbska sprejela nov zakon, ki se bo nanašal na izvedbo volitev v tej entiteti brez sodelovanja državne volilne komisije Bosne in Hercegovine (CIK).

“Odločeni smo, da bomo sprejeli nov zakon, ki bo v skladu z ustavo BiH in Republike Srbske – volilni zakon RS,” je po poročanju sarajevskega portala Klix dejal vodja največje stranke Srbov v BiH, Zveze neodvisnih socialdemokratov (SNSD). Dodal je, da je zakon pripravljen in da ga bodo zelo hitro poslali v parlamentarno obravnavo, kjer naj bi ga sprejeli po hitrem postopku.

“Nikjer ni tako, da bi bila državna volilna komisija pristojna za volitve na nižjih ravneh oblasti. To je trenutek, v katerem bomo to vrnili tja, kamor spada, v pristojnost Republike Srbske,” je še izjavil.

Dodik je napovedal, da bodo pred tem sprejeli tudi zakon, ki bo prepovedoval upoštevanje volilnega zakona BiH v Republiki Srbski med lokalnimi volitvami.

Volitve članov predsedstva BiH in poslancev spodnjega doma parlamenta BiH bi po tem zakonu še naprej ostale v pristojnosti CIK. Volilna komisija Republike Srbske pa bi bila po novem pristojna za volitve za predsednika in parlament entitete ter mestne svete.

Predsednik Republike Srbske je z lokalnimi volitvami v tej entiteti zagrozil že v decembru, potem ko je visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Christian Schmidt napovedal, da bo sam uvedel tehnične spremembe volilnega zakona, če tega ne bo kmalu storil parlament BiH.

Spodnji dom parlamenta BiH je konec decembra nato sprejel predlog novele volilnega zakona. Predlog, ki ga je vložila glavna bošnjaška stranka Stranka demokratske akcije (SDA), v volilne postopke uvaja rabo tehnologij, ki bodo v teoriji znatno otežile morebitne volilne prevare. Med drugim predvideva tudi lokalne volilne odbore, v katerih po novem ne bi bilo predstavnikov političnih strank.

Zakona sicer skoraj zagotovo ne bodo sprejeli v zgornjem domu parlamenta BiH, saj mu nasprotujeta največji stranki Srbov in Hrvatov, SNSD in HDZ BiH.

V HDZ BiH so prepričani, da bi moral zakon urejati širšo problematiko volilnega sistema, znotraj katerega Hrvati po njihovem prepričanju nimajo zagotovil o ustreznem zastopstvu. V SNSD pa medtem menijo, da so predlagane spremembe protizakonite.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje