Milorad Dodik v boj za predsedniški stolček Republike Srbske

Svet 01. Jul 202221:03 > 21:04 0 komentarjev
Milorad Dodik
Foto: F.Z./N1

Član predsedstva Bosne in Hercegovine Milorad Dodik se bo na jesenskih volitvah v BiH potegoval za predsedniški stolček v Republiki srbski (RS), je danes uradno odločila Zveza neodvisnih socialdemokratov (SNSD). Njegova tesna sodelavka Željka Cvijanović, trenutna predsednica RS, pa bo Dodika poskušala naslediti na funkciji v predsedstvu BiH.

Takoj po odločitvi SNSD, ki je sicer pod njegovim popolnim nadzorom, je Milorad Dodik že napovedal boj za okrepitev položaja RS znotraj BiH, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

“Mi moramo dati našim ljudem zaverovanost v RS, močno in stabilno, za zdaj še vedno v okviru BiH,” je dejal Dodik in s tem že napovedal nadaljevanje politike prevzemanja pristojnosti entitete od države ter krepitve odnosov z Rusijo in Kitajsko.

Dodik je dva mandata že bil predsednik RS. Ker pa zaradi zakonskih omejitev ni mogel nadaljevati s tretjim mandatom, ga je pred štirimi leti na tej funkciji zamenjala Željka Cvijanović. Slednja se je leta 2014 tudi že potegovala za mesto v predsedstvu BiH, vendar pa jo je takrat na volitvah premagal Mladen Ivanić iz Stranke demokratičnega napredka (PDP).

Tokratni protikandidat Cvijanovićeve v boju za stolček predstavnika Srbov v predsedstvu bo predsednik Srbske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović, medtem ko bo Dodikova glavna protikandidatka sedanja poslanka v parlamentu RS Jelena Trivić iz PDP.

Dodik in Cvijanovićeva sta sicer trenutno na udaru sankcij ZDA in Velike Britanije, saj po njihovi oceni ogrožata uresničevanje daytonskega sporazuma in zagovarjata secesionistično politiko za odcepitev RS od BiH, še navaja Hina.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!