Ministri G20 enotno za rešitev dveh držav v izraelsko-palestinskem konfliktu

Svet 22. Feb 202420:07 0 komentarjev
Zasedanje zunanjih ministrov G20
Skupina G20 v Braziliji (Foto: PROFIMEDIA)

Zunanji ministri držav skupine G20 so na zasedanju v Braziliji v splošnem podprli rešitev dveh držav v izraelsko-palestinskem konfliktu. Enotnost je potrdil tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell.

Brazilski zunanji minister Mauro Vieira je po zasedanju dejal, da je vsak minister, ki je na dvodnevnem zasedanju odprl vprašanje bližnjevzhodnega konflikta, izrazil podporo rešitvi dveh držav kot edini možni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

To je potrdil tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. “Vsi tukaj, vsi. Nisem slišal nikogar, ki bi ji nasprotoval,” je dejal in pojasnil, da med ministri obstaja soglasje, da je mir na Bližnjem vzhodu in varnost Izraela mogoče doseči le, če bodo imeli Palestinci politično perspektivo za izgradnjo lastne države.

Ob tem je Borrell vnovič opozoril, da se konflikt širi tudi na okupirani Zahodni breg, kjer, kot je dejal, vre zaradi napadov izraelskih naseljencev na palestinske civiliste. “Mobilizirati moramo svoje politične zmogljivosti in si prizadevati za uresničitev te rešitve. V nasprotnem primeru je to le pobožna želja,” je še dejal prvi mož evropske diplomacije in izrazil pričakovanje, da bodo arabske države v prihodnjih dneh pripravile mirovni predlog za Gazo.

Ob prvem dnevu zasedanja v sredo so se zunanji ministri G20 v Rio de Janeiru med drugim zavzeli tudi za celovito reformo najpomembnejših mednarodnih organizacij, vključno z Združenimi narodi in Svetovno trgovinsko organizacijo. “Kar zadeva multilateralne razvojne banke in Mednarodni denarni sklad, je bilo prav tako doseženo široko soglasje, da je treba najrevnejšim državam olajšati dostop do financiranja in izboljšati zastopanost držav v razvoju v upravnih organih,” je danes ob zaključku zasedanja dodal brazilski minister Vieira.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!