Svarilo G7 Rusiji: intervencija v Ukrajini bi imela za Rusijo velike posledice

Svet 12. Dec 202113:45 > 15:19 0 komentarjev
Srečanje zunanjih ministrov G7
Olivier Douliery/Pool via REUTERS

Zunanji ministri sedmih gospodarsko najrazvitejših držav (G7) so na srečanju v Liverpoolu dosegli skupno stališče do Rusije, Kitajske in Irana. Vsebovalo naj bi jasen poziv k zagotavljanju svobode in demokracije in nasprotovanje morebitnemu premikanju meja v Evropi.

Velika Britanija ta konec tedna v Liverpoolu gosti srečanje zunanjih ministrov skupine G7, na katerem med drugim razpravljajo o grožnjah iz Rusije in Kitajske.

Ministri so danes dosegli skupno stališče do Rusije, Kitajske in Irana. Vsebovalo naj bi jasen poziv k zagotavljanju svobode in demokracije in nasprotovanje morebitnemu premikanju meja v Evropi, je dejala zunanja ministrica prihodnje predsedujoče G7 Nemčije, Annalena Baerbock.

Ministrica Baerbock iz vrst Zelenih, za katero je to prvi nastop na velikem mednarodnem prizorišču po nastopu nove vlade v Berlinu sredi tega tedna, je v soboto zvečer po pogovorih v Liverpoolu po poročanju nemške tiskovne agencije dpa poudarila, da G7 ni skupina, ki “dela proti komu, ampak ki se za nekaj zavzema”.

Premikanje meja v Evropi ni dopustno

Spričo zaostrovanja razmer na meji med Ukrajino in Rusijo je Baerbockova dejala, da v skupini vlada enotno mnenje, da v Evropi ne sme priti do premikanja meja. Jasno skupno stališče je, da bi “prestop te meje imel ogromne politične in gospodarske posledice”, je dodala.

Iz Liverpoola, kjer se bo danes sklenilo srečanje zunanjih ministrov G7, želijo po njenih besedah poslati sporočilo, “da se jasno zavzemamo za multilateralizem in predvsem mednarodno pravo”.

Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock
Olivier Douliery/Pool via REUTERS

Zunanja ministrica prihodnje predsedujoče G7 Nemčije, Annalena Baerbock.

Biden svari pred posledicami ruskega napada na Ukrajino

Ameriški predsednik Joe Biden je v soboto na novinarsko vprašanje v Wilmingtonu v ZDA ponovil svoja opozorila izpred nekaj dni, da če bo Rusija vkorakala v Ukrajino, bodo posledice za rusko gospodarstvo “uničujoče”. Ameriški državni sekretar Antony Blinken pa je udeležbo na vrhu G7 izkoristil za pogovore s kolegi o tem vprašanju.

Iz Washingtona so ob tem sporočili, da bodo v ponedeljek na pogovore v Kijev in Moskvo poslali svojo diplomatko Karen Donfried, ki bo zatem o rezultatih pogovorov poročala v Bruslju.

Baerbockova je v zvezi z dogajanjem dejala, da je kljub visoki napetosti treba sprejeti vse ukrepe, da se doseže dialog z Rusijo s ciljem zmanjšanja napetosti na njeni meji z Ukrajino.

V skupini enotni tudi glede Kitajske in Irana

V okviru G7 so si po besedah nemške ministrice enotni, da je Kitajska “partner pri vseh globalnih vprašanjih, s katerimi se soočamo, tudi na področju konkurence”. Želijo si doseči sodelovanje s Kitajsko pod poštenimi pogoji in predvsem ob spoštovanju človekovih pravic, je dejala.

PREBERITE ŠE:

Glede Irana je Baerbockova povedala, da iranska ponudba pomeni zaostanek v pogajanjih za šest mesecev. Teheran je po njenih besedah izgubil veliko zaupanja, a kljub temu s polno paro delajo za diplomatsko rešitev. V Liverpoolu je postala jasna tudi zahteva, da se mora Iran vrniti na prejšnje pogajalsko stališče, saj pogajanja “niso sama sebi namen, ampak preprečujejo Iranu pridobitev virov in znanja za izdelavo atomske bombe”, je dodala ministrica.

Na srečanju ministrov G7 razpravljajo tudi o humanitarni krizi v Afganistanu. Gostiteljica, britanska zunanja ministrica Liz Truss, je napovedala skoraj 88 milijonov evrov britanske nujne pomoči tej državi, s čimer bi 1,8 milijona Afganistancem omogočili prestati zimo.

Nemčija ob koncu leta od Velike Britanije prevzema predsedovanje G7, v kateri so poleg teh dveh držav še ZDA, Francija, Italija, Japonska in Kanada.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!