V Abu Dabiju zahvala Sloveniji za “ponosno držo pri priznanju Palestine”

Svet 13. Maj 202406:32 > 19:44 14 komentarjev
tanja fajon v Združenih arabskih emiratih
Foto: @MZEZ_RS/X

Zunanja ministrica se je v sklopu turneje po Bližnjem vzhodu danes sestala s kolegom iz Združenih arabskih emiratov. Ponovno je izrazila zaskrbljenost nad razmerami v Gazi in poudarila, da kakšnih "jasnih smeri, kot sta zaščita civilistov in pa začetek pogovorov za mir, praktično ni". Po njenih besedah se je minister zahvalil Sloveniji za držo in vlogo pri priznanju Palestine.

Zunanja ministrica Tanja Fajon se je danes v Abu Dabiju sestala z zunanjim ministrom Združenih arabskih emiratov Abdulahom bin Zajedom al Nahjanom, s katerim sta se zavzela za krepitev humanitarne pomoči za Gazo.

Ministrica se je tudi zavzela za izboljšanje gospodarskega sodelovanja med državama in pozvala k odprtju veleposlaništva v Sloveniji.

Fajon je danes ponovno izrazila zaskrbljenost nad razmerami v Gazi in poudarila, da kakšnih “jasnih smeri, kot sta zaščita civilistov in pa začetek pogovorov za mir, praktično ni”.

Združene arabske emirate (ZAE) je označila kot pomembnega akterja, ki si prizadeva za umiritev napetosti in vzpostavitev miru v regiji. V luči tega je pohvalila prizadevanja ZAE za končanje vojne v Gazi in za dobavo obsežne humanitarne pomoči za civiliste v tej palestinski enklavi

“Emirati so zelo kritični do vojne v Gazi in vselej poudarjajo, kako pomembna je humanitarna pomoč in kako nujno je vzpostaviti premirje,” je dodala.

“Minister se nam je tudi zahvalil za držo in vlogo Slovenije, ko gre za reševanje konflikta v Gazi, vojne v Gazi, za našo držo glede takojšnjega premirja, glede priznanja Palestine, rešitve dveh držav, humanitarne pomoči in nasploh aktivnosti, ki jo kažemo s krepitvijo naših odnosov z državami v regiji,” je še povedala.

Fajon je na srečanju s kolegom izrazila željo po okrepitvi gospodarskega sodelovanja med državama. Združeni arabski emirati so namreč med zalivskimi državami drugi najpomembnejši gospodarski partner Slovenije.

Ministrica je sodelovanje med državama ocenila kot dobro, ob tem pa spomnila, da v državi živi skoraj 700 Slovencev, od katerih mnogi delujejo na področju gospodarstva.

“Združeni arabski emirati so za Slovenijo zanimivi predvsem, ker so četrta najmočnejša sila na svetu z umetno inteligenco,” je nadaljevala ter dodala, da obstaja možnost krepitve izmenjave znanj in izkušenj na področjih informacijsko-komunikacijske tehnologije in obnovljivih virov.

Fajon je ministru znova izrazila željo, da bi ZAE odprli veleposlaništvo v Sloveniji. Bin Zajed pa je po besedah ministrice na srečanju pokazal interes za obisk Slovenije na njeno povabilo. Dodala je še, da bo predvidoma jeseni v Abu Dabi odpotovala tudi predsednica države Nataša Pirc Musar, kar bi lahko odnose in sodelovanje med državama še okrepilo.

Poleg srečanja z zunanjim ministrom si je Fajon danes ogledala tudi medverski kompleks Abrahamic Family House.

“Obiskali smo edinstven projekt, kjer je stičišče različnih veroizpovedi, tako judovske, krščanske kot muslimanske, in spodbuja veroizpovedi k temu, da sodelujejo med sabo, da sobivajo v sožitju,” je ob obisku kompleksa povedala Fajon.

Tovrstno sobivanje in sodelovanje je po njenem mnenju danes še toliko bolj pomembno, tudi zaradi konfliktov na Bližnjem vzhodu.

V okviru bližnjevzhodne turneje, ki jo je ministrica začela v soboto z obiskom mejnega prehoda Rafa v Egiptu, bo Fajon v torek obiskala tudi Katar, v sredo pa še Savdsko Arabijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje