Ministrica Fajon napovedala obisk v Kijevu

Slovenija 21. Jun 202216:15 9 komentarjev
N1 STUDIO Tanja Fajon
Uroš Kokol/N1

Zunanja ministrica Tanja Fajon je danes po telefonu govorila z ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebo. Zagotovila je slovensko podporo Ukrajini pri pridobitvi statusa kandidatke za članstvo v EU in napovedala, da bo kmalu obiskala Kijev, je na Twitterju zapisalo slovensko zunanje ministrstvo. Kuleba se ji je zahvalil za podporo.

Kot so zapisali na Twitterju ministrstva za zunanje zadeve (MZZ), je ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon ukrajinskemu kolegu Dmitru Kulebi zagotovila podporo pri pridobitvi statusa kandidatke za članstvo v EU in povojni obnovi države. Sporočila mu je tudi, da bo kmalu obiskala ukrajinsko prestolnico.

“Hvala za odprt in ploden pogovor! Slovenija je zavezana pomoči ukrajinskim državljanom, da bi čim prej znova živeli v miru. Pomagali bomo tudi pri obnovi infrastrukture ter ponovni vzpostavitvi stabilnosti in upanja,” je ministrica za zunanje in evropske zadeve zapisala na Twitterju. Kuleba je medtem prek Twitterja sporočil, da se je Fajon v pogovoru zahvalil za podporo pri kandidaturi za članstvo v Uniji. “Strinjala sva se, da je treba pospešiti sprejemanje sedmega paketa sankcij EU proti Rusiji. Slovenijo sem povabil k sodelovanju pri obnovi ene od v vojnih razdejanih ukrajinskih regij,” je zapisal.

Slovenska zunanja ministrica se je danes udeležila zasedanja ministrov članic EU, pristojnih za evropske zadeve, v Luxembourgu, na katerem so pripravljali vrh voditeljev EU, ki bo v četrtek in petek v Bruslju. Ministri so razpravljali tudi o podelitvi statusa kandidatk Ukrajini in Moldaviji, kar je ministrica Fajon ob prihodu na zasedanje podprla. “Gre za zgodovinski trenutek, v katerem se odločamo o kandidatskem statusu in evropski perspektivi Ukrajine, Moldavije in Gruzije, obenem pa ne smemo pozabiti na Zahodni Balkan. To je ključno za ohranitev kredibilnosti Unije,”  je povedala ministrica Fajon.

S svojim ukrajinskim kolegom Denisom Šmihalom je sicer pretekli teden govoril tudi premier Robert Golob, ki je potrdil trdno podporo Ukrajini, njeni suverenosti in prizadevanjem za mir.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje