Ministri EU soglasni: Ukrajini naj se podeli status kandidatke

Svet 21. Jun 202216:01 > 17:56 0 komentarjev
Evropska unija
Yves Herman/REUTERS

Ministri članic EU, pristojni za evropske zadeve, so se danes na zasedanju v Luxemborgu strinjali, da naj EU Ukrajini podeli status kandidatke za članstvo v Uniji, je po zasedanju povedal francoski državni sekretar za evropske zadeve Clement Beaune. Obenem je poudaril, da morajo to dokončno potrditi voditelji EU na vrhu konec tedna.

Ukrajina je pripravljena na to, da v četrtek, ko se bodo v Ukrajini sestali voditelji držav Evropske unije, tudi uradno postane kandidatka za članstvo v Evropski uniji, so sporočili ministri in diplomati. Potrditev statusa kandidatke je po njihovem simbolična, a za moralo spodbudna odločitev, navaja tiskovna agencija Reuters.

Da se Ukrajini dodeli status kandidatke za članstvo v Evropski uniji, je v petek predlagala Evropska komisija. Podelitvi statusa kandidatke ne nasprotuje nobena država Unije, piše Reuters, ki se sklicuje na diplomatske vire.

“Vsi stremimo k točki, na kateri povemo (ruskemu predsedniku Vladimirju) Putinu, da Ukrajina spada v Evropo, da tudi mi branimo vrednote, ki jih brani Ukrajina,” je pred zasedanjem ministrov za evropske oziroma zunanje zadeve sporočil luksemburški zunanji minister Jean Asselborn. “Razprava je pokazala veliko, lahko bi rekel celo popolno soglasje, da se pri tej zadevi naredi napredek, in da bi predvsem Ukrajini čimprej dodelili status kandidatke,” pa je po zasedanju povedal francoski državni sekretar za evropske zadeve Clement Beaune.

Kot sklicujoč se na navedbe diplomatov še poroča Reuters, naj bi voditelji na vrhu EU status kandidatke – skladno z mnenjem Evropske komisije – odobrili tudi Moldaviji.

Ministri so poudarili še, da podelitev statusa kandidatke ne pomeni takojšnjega članstva. Zato Francija predlaga vzpostavitev t. i. evropske politične skupnosti, ki pa ne bo alternativa širitvenemu procesu, ampak dodatek, je poudaril Beaune. Na zasedanju so se prav tako strinjali, da je treba ohraniti in ponovno potrditi evropsko perspektivo držav Zahodnega Balkana. “To, da se znova okrepi širitveni proces na Zahodni Balkan, je mogoče upravičiti z dvema razlogoma. Prvi je, da bomo dali evropsko perspektivo dodatnim državam, drugi pa, ker dogajanje v Ukrajini vpliva tudi na Zahodni Balkan,” je pojasnil. Več o tem tudi v prispevku Ministrica Fajon napovedala obisk v Kijevu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!