Tanja Fajon v Izraelu: Priznanje Palestine za Slovenijo ni več vprašanje

Svet 05. Maj 202407:36 > 19:30 18 komentarjev
Tanja Fajon v Izraelu
Ministrica Tanja Fajon na sestanku z izraelskim kolegom Israelom Kacem (Foto: @MZEZ_RS/X)

Zunanja ministrica Tanja Fajon je ob današnjem srečanju z izraelskim kolegom Israelom Kacem dejala, da priznanje Palestine za Slovenijo ni več vprašanje. Ob tem je Izrael pozvala, naj opusti načrtovano ofenzivo na Rafo. Zavzela se je tudi za napredek na pogajanjih za premirje v Gazi in izpustitev talcev iz rok Hamasa. Na srečanju s palestinskim predsednikom vlade Mohamedom Mustafo sta se strinjala o potrebi po premirju v Gazi in sklicu mirovne konference, ki bi zagotovila varnost Palestincem in Izraelcem, s predsednikom Mahmudom Abasom pa sta govorila tudi o opolnomočenju palestinskih oblasti.

Slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon se danes mudi na obisku v Izraelu in na zasedenem Zahodnem bregu, svojem drugem od začetka vojne v Gazi oktobra lani. Njen obisk poteka predvsem v znamenju iskanja možnosti napredovanja v smeri razrešitve konflikta.

V Jeruzalemu se je v Jeruzalemu najprej sestala z izraelskim kolegom Israelom Kacem, v njunem pogovoru pa je bil ministričin ključen poziv mir in da naj dialog zamenja orožje, je po srečanju v telefonski izjavi za STA povedala Fajon.

Fajon je ob srečanju s Kacem dejala, da priznanje Palestine za Slovenijo ni več vprašanje.

Ministrica Fajon je ob tem izrazila nasprotovanje vojaški operaciji v Rafi in hkrati pozvala k prizadevanjem, da bi dosegli napredek v pogajanjih v Kairu za premirje v Gazi in izpustitev talcev, ki jih je zajelo palestinsko islamistično gibanje Hamas.

Z izraelskim kolegom sta govorila še o zaščiti civilistov in povečanju humanitarne pomoči v Gazi, kjer se prebivalstvo sooča s hudo humanitarno stisko.

Ena od tem pogovorov je bilo tudi vprašanje priznanja Palestine, pri čemer je Fajon priznala, da imata strani tukaj različne poglede.

Kac: “Izrael bi enostransko priznanje Palestine zelo slabo razumel”

Kac je v pogovoru dejal, da bi Izrael enostransko priznanje Palestine zelo slabo razumel, saj bi s tem po njihovem prepričanju okrepili Hamas. Slovenijo so zato pozvali k ponovnemu razmisleku, je povedala ministrica, ki je ob tem opozorila, da priznanje Palestine za Slovenijo ni več vprašanje.

“Če premirja ne bo, kot tudi ne resnih prizadevanj za trajni mir, se čas priznanja Palestine bliskovito bliža,” je med drugim dejala.

Fajon je izrazila tudi zaskrbljenost zaradi stopnjevanja nasilja izraelskih naseljencev na zasedenem Zahodnem bregu in napovedi Izraela o financiranju gradnje novih naselbin.

Ministrica bi se morala danes srečati tudi z izraelskim predsednikom Jicakom Hercogom, vendar do srečanja zaradi zapletov pri uskladitvi urnikov ni prišlo, sta se pa pogovarjala po telefonu.

Fajon se je v Izraelu srečala tudi z družinami talcev, ki jih je med napadom na Izrael 7. oktobra lani zajel Hamas. V pogovoru z njimi je dejala, da si “vsi želimo, da čim prej pride do premirja in izpustitve talcev”, ter obsodila vse oblike terorja in nasilja nad civilisti, vključno s spolnim nasiljem, so sporočili na slovenskem zunanjem ministrstvu.

Pred tem je obiskala tudi muzej holokavsta, kjer je položila venec in se poklonila spominu žrtvam holokavsta. V knjigo gostov je zapisala: “Nikoli več. Še naprej se bomo borili proti antisemitizmu, ker se zgodovina ne sme ponoviti. Zavračamo sovraštvo in smo za mir.”

S palestinskim vodstvom o potrebi po premirju v Gazi in sklicu mirovne konference

Fajon se je v Ramali nadalje sestala s palestinskim predsednikom vlade Mohamedom Mustafo, s katerim sta se strinjala o potrebi po premirju v Gazi in sklicu mirovne konference, ki bi zagotovila varnost Palestincem in Izraelcem. S predsednikom Mahmudom Abasom pa sta govorila tudi o opolnomočenju palestinskih oblasti.

Z Mustafo sta se strinjala o potrebi po premirju in sklicu mirovne konference, ki bi zagotovila varnost Palestincem in Izraelcem. Priznanje Palestine bi koristilo obema stranema in pripeljalo do rešitve dveh držav, sta ocenila.

Kot je po pogovorih za slovenske novinarje povedala Fajon, palestinski predstavniki upajo, da bo na pogajanjih v Kairu dosežen dogovor o premirju in izpustitvi izraelskih talcev, kar bi lahko vodilo v trajnejše premirje. V tem obdobju bi se lahko začeli resni pogovori za mirovni načrt in tudi za mirovno konferenco, je povedala Fajon in zatrdila, da si bo tudi Slovenija prizadevala v tej smeri.

“Palestinski predstavniki so nam zagotovo zelo hvaležni, ker vedo, da si Slovenija res prizadeva za mir, da imamo zelo jasna stališča, da si želimo trajno premirje, da si želimo rešitve dveh držav,” je dejala Fajon, ki je vzdušje na pogovorih opisala kot prijateljsko.

Kot je dejala, se je palestinska stran zahvalila Sloveniji za podporo v Varnostnem svetu ZN pri glasovanju o polnopravnem članstvu Palestine v svetovni organizaciji.

Zunanja ministrica je tako z Mustafo kot s predsednikom Abasom govorila tudi o tem, kako opolnomočiti novo palestinsko oblast in jo reformirati, da bo dovolj močna in bo imela nadzor ne samo nad Zahodnim bregom, ampak tudi nad Gazo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje