Predsednica Pirc Musar: Ubijanje civilistov je naravnost grozljivo

Slovenija 18. Okt 202307:23 > 07:46 7 komentarjev
Nataša Pirc Musar
Nataša Pirc Musar (Foto: Luka Dakskobler/BOBO)

Na napad na bolnišnico v Gazi, v katerem je umrlo več sto ljudi, se je odzvalo ministrstvo za zunanje in evropske zadeve, pa tudi predsednik vlade Robert Golob in predsednica Nataša Pirc Musar. Vsi so napad ostro obsodili in poudarili, da morajo biti bolnišnice in z njimi civilisti zaščiteni.

“Bolnišnice in šole ne smejo biti nikoli tarče napada,” je po napadu na bolnišnico v Gazi sporočilo ministrstvo za zunanje in evropske zadeve in dodalo poziv k spoštovanju mednarodnega humanitarnega prava. “Civilistov se ne sme napadati, niti uporabljati za talce ali živi ščit,” so poudarili.

Predsednik vlade Robert Golob pa je sporočil, da je nad poročanji o napadih na šole in bolnišnice v Gazi šokiran. “Načela mednarodnega prava morajo biti spoštovana in nedolžni civilisti morajo biti zaščiteni,” je dejal in tako kot kot ministrstvo poudaril, da bolnišnice in ostala humanitarna infrastruktura ne smejo biti nikoli cilj in morajo biti zaščitena pred vsakršno vojaško akcijo.

Predsednica države Nataša Pirc Musar pa je danes zjutraj na družbenem omrežju X zapisala: “Ubijanje več sto palestinskih civilistov v napadu na bolnišnico v Gazi je naravnost grozljivo. Bolnišnice so zaščitene z mednarodnim humanitarnim pravom. Ubijanja nedolžnih civilistov ni mogoče upravičiti. Pozivam k takojšnjemu dostopu humanitarne pomoči na območje Gaze.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje