Mjanmarska hunta napovedala delno oprostitev Aung San Su Či

Svet 01. Avg 202312:41 0 komentarjev
Aung San Su Či
PROFIMEDIA

Vojaška hunta v Mjanmaru je danes v okviru množične pomilostitve napovedala skrajšanje zaporne kazni nekdanje voditeljice Aung San Su Či, ki jo je hunta odstavila ob državnem udaru februarja 2021. Delne pomilostitve naj bi bil deležen tudi nekdanji predsednik Win Myint.

Ne gre za popolno pomilostitev, niti ni zaenkrat znano, ali bodo oba politika izpustili.

Nobelova nagrajenka za mir Aung San Su Či prestaja 33-letno zaporno kazen, hunta pa ji je v delni pomilostitvi kazen znižala za šest let. To znižanje se nanaša na zaporne kazni, ki so jih med drugim izrekli zaradi kršenja zakona o uvozu in izvozu ter pravil med pandemijo, ne pa tudi zaradi korupcije. Win Myint je bil skupno obsojen na 12 let, sedaj pa so mu znižali kazen za štiri leta.

Skrivnostno srečanje s tajskim zunanjim ministrom

Aung San Su Či so že prejšnji teden nepričakovano premestili iz zaporniške samice v vladno poslopje. Pred tem skoraj dve leti ni bilo možno izvedeti skoraj nič o njenih pogojih v zaporu ali njenem stanju.

Tajski zunanji minister Don Pramudwinai se je pred nekaj tedni v zaporu srečal z nekdanjo voditeljico. S tem je postal prvi tuji diplomat, ki jo je lahko obiskal od njene aretacije pred dvema letoma in pol. Podrobnosti srečanja ni razkril.

Hunta je sicer v okviru množične pomilostitve ob budističnem prazniku danes oprostila več kot 7700 zapornikov. Tovrstne množične pomilostitve so običajna praksa ob praznikih.

Vojaška hunta vlada Mjanmaru od državnega udara februarja 2021, ko je odstavila nekdanjo voditeljico Aung San Su Či. Hunta je prevzem oblasti februarja 2021 utemeljila z domnevnimi volilnimi goljufijami na volitvah novembra 2020, na katerih je zmagala Nacionalna liga za demokracijo (NLD) pod vodstvom Su Či.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!