Mjanmarska vlada v senci bi revolucijo financirala s kriptovaluto tether

Gospodarstvo 14. Dec 202114:03 0 komentarjev
Tether
PROFIMEDIA

Mjanmarska vlada narodne enotnosti, ki sicer nima formalne oblasti, je odobrila uporabo stabilnega kovanca tether, s čimer bo poskusila financirati revolucijo proti vojaški vladi.

Mjanmarska vlada narodne enotnosti (NUG), ki jo je odnesel državni udar na začetku leta, si prizadeva zbrati sredstva za zrušitev vladajoče vojaške vlade. Uporaba največjega stabilnega kovanca na svetu – tetherja – kot uradne valute bi lahko zbiranje sredstev olajšala, poroča Aljazeera.

Tin Tun Naing, minister NUG, pristojen za načrtovanje, finance in naložbe, je pred dnevi na Facebooku objavil, da bo NUG uradno priznal USD tether, kar bo po njegovih besedah omogočilo boljše in hitrejše transakcije. Kot druge kriptovalute je tudi tether težko sledljiv, hkrati pa državni organi težko preprečujejo plačevanje z njim. Njegova vrednost je vezana na ameriški dolar (1 : 1) in je tako v nasprotju z večino drugih kriptovalut stabilna. Njegova tržna vrednost trenutno znaša približno 76 milijard dolarjev (67 milijard evrov).

Bančni in finančni sistem na dnu

Mjanmarskim bankam po državnem udaru primanjkuje gotovine, lokalna valuta kjat pa je padla za več kot 60 odstotkov. Od državnega udara sta bančni in finančni sistem pod udarom opozicije, ki skuša zadušiti prizadevanja vojske za konsolidacijo oblasti. Prebivalce spodbuja, naj ne plačujejo davkov, prav tako poziva k protestom, k državljanski neposlušnosti in bojkotom podjetij, povezanih z vojsko in državno loterijo.

Vojaška vlada je medtem NUG prepovedala, ga označila za “teroristično” gibanje in mu onemogočila dostop do državnih sredstev. Da bi zbral sredstva, je NUG prejšnji mesec začel prodajati obveznice, večinoma državljanom Mjanmara v tujini.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!