Mjanmarska vojaška hunta usmrtila štiri aktiviste za demokracijo

Svet 25. Jul 202211:34 > 19:16 0 komentarjev
Protesti proti vojaški hunti (PROFIMEDIA)

Mjanmarska vojaška hunta je sporočila, da je zaradi "terorističnih dejanj" usmrtila štiri osebe, med katerimi sta bila dva opozicijska politika ter aktivista za demokracijo. To je bila prva smrtna kazen v tej državi po več kot tridesetih letih. Hunta, ki je obast prevzela z državnim udarom februarja lani, je na smrt do sedaj obsodila že 113 ljudi.

Mjanmarska vojaška hunta je usmrtila štiri zapornike, vključno z dvema opozicijskima politikoma, so danes sporočile tamkajšnje oblasti. Mjanmarska vlada narodne enotnosti v izgnanstvu je usmrtitve obsodila in mednarodno skupnost pozvala k ukrepanju. To je bila prva smrtna kazen v tej državi po več kot treh desetletjih.

Med usmrčenimi sta bila Pjo Zeja Tav, nekdanji poslanec Nacionalne lige za demokracijo trenutno zaprte predsednice Aung San Su Či, in aktivist Kjav Min Ju, ki sta bila januarja obsojena zaradi terorizma. Preostali dve žrtvi sta bili Hla Mjo Aung in Aung Tura Zav, ki so ju obtožili uboja ženske, domnevne obveščevalke za vojsko.

Usmrčene je hunta obtožila, da so “dajali navodila, se dogovarjali in pripravljali zarote za brutalna in nečloveška teroristična dejanja, kakršno je umor”, so po poročanju EFE navedli pri mjanmarski tiskovni agenciji.

Mjanmarska civilna vlada zaprte predsednice je usmrtitve obsodila in ZN, EU ter Združenje držav jugovzhodne Azije (Asean) pozvala h “kaznovanju morilske mjanmarske vojaške hunte zaradi njene krutosti in umorov”. Potezo vojaške hunte je danes ostro obsodil tudi Tom Andrews, posebni odposlanec ZN za razmere na področju človekovih pravic v Mjanmaru.

Hunta, ki je po državnem udaru februarja lani prevzela oblast, je v začetku junija napovedala, da bo ponovno uvedla smrtno kazen. Odločitev so obsodile številne države, med drugim Francija, ZDA in Kanada, pa tudi ZN in mnoge nevladne organizacije. Od prevzema oblasti je hunta na smrt obsodila že 113 ljudi.

Po podatkih, je zaradi nasilja mjanmarske hunte od februarja lani v Mjanmaru umrlo že 2114 ljudi. V to številko niso vključene žrtve oboroženih spopadov med hunto in uporniškimi skupinami, kot tudi ne smrti oseb, povezanih z vojaškimi oblastmi.

EU obsodila usmrtitve v Mjanmaru

Visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije Josep Borrell je danes ostro obsodil politično motivirane usmrtitve štirih aktivistov za demokracijo s strani mjanmarske hunte in jih označil za nov korak oblasti k popolni odpravi demokracije in pravne države, so sporočili v Bruslju. “Usmrtitve so obsojanja vredna dejanja, ki kažejo, da vojaške oblasti ne spoštujejo življenja in dostojanstva ljudi, ki naj bi jih ščitile. S tem se bodo polarizacija, nasilje in drastične humanitarne razmere v Mjanmaru le še poslabšali,” je opozoril Borrell.

Hkrati je poudaril, da EU nedvoumno podpira prebivalce Mjanmara in njihove težnje po svobodi ter vojaški režim pozval, naj nemudoma ustavi vsa nasilna dejanja in izpusti vse samovoljno pridržane osebe. “Še naprej bomo podpirali vsa prizadevanja Združenih narodov in Združenju držav jugovzhodne Azije (Asean), da bi to dosegli,” je še dodal.

Na usmrtitve se je že odzvala tudi visoka komisarka ZN za človekove pravice Michelle Bachelet, ki jih je ostro obsodila in označila kot kruto in nazadnjaško ravnanje. “Zgrožena sem, da je vojska kljub pozivom z vsega sveta izvedla usmrtitve. Ta korak je nadaljevanje represivne kampanje, ki jo vojska izvaja proti lastnemu ljudstvu,” je opozorila in oblasti pozvala, naj ponovno uvedejo moratorij na uporabo smrtne kazni kot korak k njeni dokončni odpravi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!