Mladi Hrvati doma ostanejo najdlje med državami EU

Svet 06. Sep 202314:42 1 komentar
Mladi na Hrvaškem
PROFIMEDIA

Mladi na Hrvaškem so dom svojih staršev lani v povprečju zapustili pri 33,4 leta, s čimer se Hrvaška uvršča na vrh držav Evropske unije, kjer se mladi odselijo od doma pri povprečno 26,4 leta, kažejo podatki evropskega statističnega urada Eurostata. V Sloveniji mladi zapustijo dom v povprečju pri 29,4 leta.

Poleg Hrvaške so 30 let in več, ko so se odselili od doma, imeli še mladi na Slovaškem, v Grčiji, Bolgariji, Španiji in Italiji.

Najhitreje so dom lani zapustili Finci, ki so bili v povprečju stari 21,3 leta. Med 21. in 23. letom starosti so se na svoje preselili tudi mladi na Švedskem, Danskem in v Estoniji.

Moški so dom staršev zapustili pozneje kot ženske v vseh državah EU – moški v povprečju pri 27,3 leta, ženske pa pri 25,4 leta, še kažejo podatki Eurostata.

Moški so zapustili dom po 30. letu v devetih državah EU, in sicer na Hrvaškem, v Bolgariji, Grčiji, Slovaški, Španiji, Italiji, na Malti in Portugalskem, pa tudi v Sloveniji. Na vrhu so bili Hrvati s 34,7 leta, medtem ko so se Slovenci od doma odselili pri povprečno 30,5 leta.

Ženske so dom po 30. letu starosti zapustile le na Hrvaškem, in sicer v povprečju pri 32 letih. V Sloveniji so se odselile od doma pri povprečno 28 letih.

Največjo razliko med spoloma so zabeležili v Romuniji, kjer so moški odšli od doma pri 29,9 leta, ženske pa pri 25,4 leta.

V desetih letih se je povprečna starost mladih ob odhodu od doma zvišala v 14 državah EU. Najbolj, za skoraj dve odstotni točki, se je povzpela na Hrvaškem. Leta 2012 je bilo najnižje povprečje v EU na Švedskem, kjer so mladi zapustili dom pri 19,9 leta, vendar se je v desetih letih to povprečje povečalo za 1,5 leta, še navaja Eurostat.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje