Mladoletni strelec sam poklical policijo, napad načrtoval mesec dni

Svet 03. Maj 202310:27 > 14:29

Na beograjski šoli je mladoletni učenec z očetovo pištolo streljal na druge učence. Mladoletnika so kmalu po dogodku aretirali in ga pokritega z jakno odpeljali s kraja streljanja. Po besedah načelnika Policijske uprave Beograd Veselina Milića je streljanje načrtoval en mesec, imel pa je tudi seznam imen učencev, ki jih je želel ustreliti. Policijo je poklical sam, je dodal.

Načelnik Policijske uprave Beograd Veselin Milić je pojasnil, kako so si sledili dogodki tragedije na beograjski osnovni šoli Vladislava Ribnikarja.

Prvi klic so prejeli okoli 8. ure, ko jih je poklicala pomočnica ravnateljice Ivanka Jovanović. Dejala je, da je na šoli učenec, ki ima pištolo in strelja.

Na območje šole se je takoj odpravilo več policijskih patrulj, 40 minut po klicu pomočnice ravnateljice pa je poklical še 13-letni napadalec, ki je dejal, da je streljal na več ljudi.

Po Milićevih podatkih je napadalec rojen 30. julija 2009, ubil pa je osem učencev – sedem deklet in enega fanta, ob tem pa še varnostnika na šoli.

Seznam z imeni in natančen načrt premikanja po šoli

Po prvih informacijah je napad načrtoval en mesec, imel pa je tudi seznam z imeni učencev, ki jih je želel ustreliti. Prav tako so našli natančen načrt, kje bo vstopil v šolo in v katere učilnice bo vstopil. Skica je po Milićevih besedah spominjala na skice, ki jih vidimo v videoigricah in grozljivkah.

Milić je dodal, da je pištolo vzel pri očetu in jo spravil v torbo. V njej je imel še štiri molotovke. Takoj po prihodu v šolo je začel streljati. Najprej je ustrelil varnostnika in nato še dve dekleti v bližini vhoda. Ena od njih je bila danes dežurna. Nato je nadaljeval po hodniku, zamenjal okvir z naboji in odšel v učilnico zgodovine, ki je bila najbližje vhodu v šolo. Tam je ustrelil učiteljico in še nekaj drugih učencev. Ranil naj bi jih šest.

Na koncu je odšel na šolsko dvorišče, vrgel okvir iz pištole, poklical policijo in dejal, naj mu odvzamejo prostost.

Po napadu so 13-letnika prijeli policisti in ga z avtomobilom odpeljali s kraja streljanja. Ob spremstvu iz šole so policisti strelca čez glavo pokrili z jakno. Motiv za dejanje za zdaj še ni znan, je še dejal Milić.

Minister za notranje zadeve: Očitno je poznal kodo sefa z orožjem

Minister za notranje zadeve Bratislav Gašić je na novinarski konferenci pojasnil, da so pridržali tudi očeta 13-letnika. “Oče je dejal, da ima doma več orožja, vse orožje pa je imel zaklenjeno v sefu. Očitno je fant poznal kodo za odklep sefa,” je dejal Gašić. Za obe pištoli, ki so jih našli pri 13-letniku, je oče imel potrebna dovoljenja.

Dodal je, da je imel v treh okvirjih 15 nabojev, po neuradnih informacijah pa sta oče in sin skupaj hodila na lov, kjer naj bi se naučil streljati. Po Gašićevih besedah bodo zoper očeta sprožili postopke.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.