Lažne grožnje z bombami šolam v Črni gori pošiljal mladoletnik iz Češke

Svet 15. Dec 202213:43 1 komentar
šola
PROFIMEDIA

Več osnovnim in srednjim šolam v Črni gori je minule dni lažne grožnje o podtaknjenih bombah poslal mladoletnik iz Češke, ki nima povezav s Črno goro, je v sredo sporočila črnogorska policija. Zaradi lažnih groženj so v torek drugi dan zapored evakuirali šole v državi, zato je ministrstvo za šolstvo do konca tedna odredilo pouk na daljavo.

Iz črnogorske policije so sporočili, da je lažne grožnje s Češke pošiljal “mladoletnik in tuj državljan na Češkem”, ki nima povezav s Črno goro. Zahvalili so se za sodelovanje Češki in drugim mednarodnim partnerjem, da so storilca tako hitro odkrili. Grožnje so bile poslane z naslova pod lažnim imenom Richard Ramirez, avtor pa se je nato predstavil kot Vladislav Pozdnjakov iz ruske ekstremistične skupine Moška država.

Spomnili so še, da je bilo v zadnjih pol leta v državi deset lažnih sporočil o podtaknjenih bombah v šolah in drugih institucijah ter da so v večini primerov ugotovili storilce. Z zaskrbljenostjo pa ugotavljajo, da so bili storilci predvsem mladoletniki, med katerimi so bili nekateri celo mlajši od 14 let. Opozorili so še, da je kibernetski kriminal vse bolj prisoten tako v državah regije, kot tudi članicah EU.

Lažna sporočila o podtaknjenih bombah v treh srednjih šolah so medtem danes prejeli v srbskem mestu Kragujevac. O grožnjah z bombami pa so v sredo poročali iz Severne Makedonije, natančneje iz prestolnice Skopje, kjer je petnajst šol prejelo elektronska sporočila z grožnjami o podtaknjenih bombah. Poleg osnovnih in srednjih šol so bile v Severni Makedoniji v začetku tedna tarča anonimnih groženj različne javne ustanove in nakupovalni centri, v začetku minulega tedna pa so lažne grožnje z bombami prejele tudi vladne ustanove in sodišča na Hrvaškem.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje