Množičen pogin delfinov: voda je preprosto prevroča

Svet 01. Okt 202309:25 0 komentarjev
Pogin delfinov v Amazonki
André Zumak/Mamirauá Institute

Na območju Amazonke so v zadnjem tednu našli več kot sto trupel delfinov, ki so poginili zaradi rekordno visokih temperatur. Območje ob reki Amazonki namreč pesti suša, temperatura vode pa je ponekod presegla 39 stopinj Celzija.

Mrtve delfine so pretekli teden našli v jezeru Tefé, so sporočili z raziskovalnega inštituta Mamirauá, ki ga financira brazilsko ministrstvo za znanost.

Po poročanju inštituta je tako visoko število smrti nenavadno, razlog pa naj bi bile rekordne temperature v jezeru in zgodovinska suša v Amazoniji.

Novica o poginu bo še zaostrila skrbi podnebnih znanstvenikov o učinkih, ki jih imajo v amazonski regiji človeška aktivnost in ekstremne suše.

View this post on Instagram

A post shared by Andre Zumak (@andrezumak)

“Še vedno je zgodaj, da bi določili vzrok tega ekstremnega dogodka, a po besedah naših strokovnjakov je zagotovo povezan s sušo in visoko temperaturo v jezeru Tefé. Ta mestoma presega 39 stopinj Celzija,” je besede inštituta povzel CNN Brazilija.

Raziskovalci in aktivisti poskušajo preživele delfine rešiti s selitvijo iz lagun in ribnikov v osrednji del reke, kjer je voda hladnejša, a jim nalogo otežuje odročnost območja.

“Selitev rečnih delfinov v druge reke ni najbolj varno, saj je, preden jih izpustimo v divjino, pomembno preveriti, če so prisotni toksini ali virusi,” je za CNN Brazilija povedal raziskovalec z inštituta André Coelho.

Suša v Amazoniji poleg narave vpliva tudi na gospodarstvo v regiji. Iz 59 občin poročajo o podpovprečni gladini vode, kar otežuje tako transport kot ribolov na reki.

Reka Amazonka, najbolj vodnata reka na svetu, je trenutno v svojem suhem obdobju, zaradi rekordnih temperatur pa trpi več vrst rečnih živali. Oblasti v naslednjih tednih pričakujejo še nove suše, zaradi česar bi lahko poginilo še več delfinov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!