Množične podražitve razjezile Hrvate, minister ostro nad trgovce

Gospodarstvo 03. Jan 202311:55 > 14:54 2 komentarja
Hrvaška
PROFIMEDIA

Od uvedbe evra na Hrvaškem mineva tretji dan, Hrvate pa te dni negativno presenečajo podražitve, ki so posledica zaokroževanja cen pri pretvorbi iz kun v evre. Zaradi podražitev se je s pristojnimi ministri in predstavniki državnih organov že sestal hrvaški premier Andrej Plenković, hrvaški minister za gospodarstvo Davor Filipović pa se je danes sestal še s predstavniki trgovskih verig. "Dvigujejo cene in poskušajo zavajati državljane. To jim ne bo uspelo," je bil odločen minister.

Prehod iz kune v evro je med prebivalci Hrvaške povzročil kar nekaj slabe volje, predvsem zaradi podražitev. Številni so po uvedbi evra primere različnih podražitev objavili na družbenih omrežjih, pri čemer pa so, sodeč po teh objavah, svoje izdelke oziroma storitve podražili trgovine, frizerski saloni, pa tudi parkirišča, poroča hrvaški Index.

Skupni imenovalec večine pritožb je zaokrožanje cen na okroglo številko v evrih, še piše omenjeni hrvaški medij. Če je bilo za nekaj še do nedavnega treba odšteti 13 kun, to zdaj stane dva evra (in ne nekaj manj kot dva). Podražitev je očitna.

Na družbenem omrežju Reddit so celo odprli skupino, v kateri skupina več sto ljudi piše o podražitvah. “Moško striženje je pri lokalni frizerki stalo 60 kun (dobrih osem evrov). Ko sem pred nekaj dnevi prišel tja, mi je rekla, da bo zaokrožila na deset evrov, da bo nam in njim lažje,” je zapisal eden od članov skupine. “Kava z mlekom v kavarni, kamor zahajam, je z 12 (1,6 evra) skočila na 15 kun (dva evra),” pa je zapisala druga uporabnica.

Po besedah Zveze za zaščito potrošnikov Ane Knežević se potrošniki največ pritožujejo prav zaradi podražitev kave, navaja Index. “Imamo informacije s terena, ljudje se oglašajo in se pritožujejo. Največje podražitve so pri kavi, kava se najbolj draži. Dobili smo tudi prijavo, da je ponekod kava zaradi zaokroževanja cen dražja za dve kuni,” je dejala. Kot je dodala, so se takšne podražitve po prevzemu evra zgodile v vseh okoliških državah, tudi v Sloveniji. “Opozarjali smo, da Hrvaška ne bo izjema. Pri nas vidimo, da so podražitve tudi v pekarnah,” je še opisala.

Petrol na Hrvaškem povzročil pravi mali vihar, odnosi z vlado se zaostrujejo.

Kuna, evro
PROFIMEDIA

Na mizi celo črne liste in zamrznitve cen

Da bi preprečili “neupravičene podražitve”, se je hrvaški premier Andrej Plenković včeraj popoldne sestal s pristojnimi ministri ter predstavniki davčne uprave, carinske uprave in državnega inšpektorata. “Uvedba evra ni razlog za višanje cen izdelkov in storitev,” je ob tem poudaril. Na sestanku so se nato dogovorili, da bo minister za gospodarstvo Davor Filipović na srečanje povabil predstavnike trgovskih verig. In jih je.

Po današnjem sestanku je bil minister Filipović jasen – trgovci potrošnikov ne bodo zavajali. Inflacija na Hrvaškem je 13,5-odstotna, je poudaril minister in dejal, da nanjo najbolj vplivajo rast cen hrane in brezalkoholnih pijač. “Trgovske verige dvigujejo cene iz meseca v mesec. In zdaj, v teh okoliščinah z evrom, še dvigujejo cene in poskušati zavajati državljane. To jim ne bo uspelo,” je bil odločen, ob tem pa ni izključil bolj radikalnih ukrepov, navaja hrvaški N1.

“Vse je na mizi, od črnih list do zamrznitve cen široke palete proizvodov,” je opozoril minister, sicer prepričan, da so doslej postopali v dobri veri in z obzirom na to, da so trgovci “partnerji”.

Prijetno presenečenje je ob nizu podražitev pričakalo obiskovalce kavarne Skala v Makarski. Uporabnica Facebooka se je pohvalila, da je za dve kavi z mlekom v Skali odštela tri evre oziroma 22,6 kune, medtem ko sta prej stali 24 kun (3,23 evra).

Davor Filipović
Davor Filipović (N1)

Trgovci so bili po sestanku z ministrom nezadovoljni in so hitro odšli, poroča HRT.

Predsednik trgovinske sekcije pri hrvaškem združenju delodajalcev (Hup) Martin Evačić je pred novinarji sicer zavrnil očitke vlade, da so podražitve posledica nepravičnega zaokroževanja cen ob pretvorbi kun v evre. “Trgovci niso zviševali cen, zaokroževali so navzgor po pravilih zaokroževanja, kot je zapisala vlada v svojih usmeritvah. Podražitev v trgovinah ni bilo,” je dejal. Po njegovem je vzrok za podražitve iskati v drugih dejavnikih.

Po navedbah Indexa, ki se sklicuje na stran Euro.hr, neupravičena podražitev pomeni, da je potrošnik v manj ugodnem položaju, kot bi bil, če evro ne bi bil uveden. To vključuje predvsem zaokroževanje cen navzgor (v času dvojnega navajanja cen): cena v evrih mora biti tako pravilno preračunana in navedena tudi v kunah.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje