Na Aljaski nekaj ur po potresu umaknili opozorilo pred cunamijem

Svet 16. Jul 202309:36 > 12:25 1 komentar
Potres Aljaska
EMSC

Ameriški nacionalni center za opozarjanje pred cunamiji je po nekaj urah umaknil opozorilo pred cunamijem za južni del Aljaske in Aljaški polotok. Opozorilo je izdal po potresu z magnitudo 7,2, ki je zgodaj zjutraj nastal v morju pred obalo Aljaske. Poročil o škodi ni bilo.

Potres je območje stresel ob 8.48 po srednjeevropskem času. Ameriški geološki inštitut (USGS) je njegovo magnitudo s prvotnih 7,4 znižal na 7,2. Žarišče potresa je bilo po navedbah USGS 89 kilometrov od majhnega mesta Sand Point na globini devet kilometrov.

Potres je povzročil le manjše popotresne valove, ki so jih opazili pri Sand Pointu in King Covu, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili iz ameriškega nacionalnega centra za opozarjanje pred cunamiji.

“Ta dogodek je povzročil cunami, vendar ne predstavlja več nevarnosti,” so zapisali. Opozorili so, da bodo na nekaterih območjih lahko še naprej opazne manjše spremembe gladine morja.

Aljaska je del potresno aktivnega tihomorskega ognjenega obroča. Marca 1964 jo je stresel potres z magnitudo 9,2. To je bil najmočnejši potres, ki so ga kadarkoli zabeležili v Severni Ameriki. Razdejal je mesto Anchorage in povzročil cunami v Aljaškem zalivu, na zahodni obali ZDA in Havajih. Umrlo je 250 ljudi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje