Moderna razvija kombinirano cepivo proti covidu-19 in gripi

Koronavirus 09. Sep 202121:46 > 10. Sep 2021 12:49 0 komentarjev
Cepivo Moderna
Dado Ruvic/Reuters

Ameriška družba Moderna je sporočila, da razvija cepivo, ki bi združevalo poživitveni odmerek proti covidu-19 in poskusno cepivo proti gripi.

Farmacevtsko podjetje Moderna upa, da bodo sčasoma cepiva, ki jih trenutno razvijajo, združili v cepivo, s katerim letno cepijo proti respiratornemu sincicijskemu virusu (RSV) in drugim respiratornim boleznim. V podjetju so prepričani, da je razvoj visokoučinkovitega cepiva, ki bi ščitilo pred več respiratornimi boleznimi, velika priložnost. Razvoj cepiva proti RSV je že v fazi kliničnih preizkušanj, poroča Reuters.

Farmacevtski gigant Moderna je razvijal že več cepiv proti gripi. Novo cepivo tako združuje poskusno cepivo proti gripi in cepivo proti covidu-19. Klinična preizkušanja kombiniranega cepiva pa naj bi se po napovedih začela v naslednjih šestih do dvanajstih mesecih.

Proizvajalec je ob tem še sporočil, da so v srednji fazi preizkušanja odobrenega cepiva proti covidu-19 pri otrocih, starih od šest do enajst mesecev. 50-miligramski odmerek je prejelo okoli štiri tisoč otrok.

Cepivo Moderna, ki je od Ameriškega urada za hrano in zdravila (FDA) decembra prejelo dovoljenje za uporabo pri polnoletnih osebah, je pri FDA trenutno v fazi preverjanja za uporabo pri mladostnikih. Cepivo Pfizerja in BioNTecha je bilo letos odobreno za tiste, stare od 12 do 15 let.

Po pričakovanjih nekaterih analitikov naj bi tako Moderna kot Pfizer na račun poživitvenih odmerkov zaslužila več milijard evrov. Razvoj dodatnih cepiv bi lahko njun dobiček še povečal, še piše Reuters. 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!