Modni velikan v bankrot, brez službe bo ostalo 1.500 ljudi

Gospodarstvo 16. Maj 202418:03 0 komentarjev
Esprit
Foto: PROFIMEDIA/IMAGO

Modni velikan Esprit, ki je na voljo tudi kupcem v Sloveniji, je na okrožno sodišče v Düsseldorfu vložil predlog za stečaj. Brez službe bo v Nemčiji ostalo 1.500 ljudi.

Trgovska veriga oblačil Esprit je vložila predlog za stečaj evropskega holdinga s sedežem v nemškem Ratingenu in še šest drugih podjetjih. “Cilj je prestrukturiranje evropskega poslovanja družbe Esprit in reorganizacija za prihodnost,” je sporočilo podjetje. V Nemčiji bo tako brez službe ostalo 1.500 zaposlenih. Kot poroča nemški Stern, so v teku pogovori s finančnim vlagateljem, ki je izrazil zanimanje za blagovno znamko za evropsko tržišče, nadaljevati pa želi tudi operativno poslovanje.

Hčerinska družba Esprit v Švici je že konec marca vložila predlog za stečaj, dva tedna pozneje pa še hčerinska družba v Belgiji. V obeh primerih so trgovine zaprli takoj. V Nemčiji bodo kljub stečaju trgovine do nadaljnjega ostale odprte, vendar to ne pomeni, da jim ne grozi zaprtje.

To je sicer že drugi stečajni postopek Esprita v Nemčiji v zadnjih štirih letih. Med pandemijo covida-19 leta 2020 so se uspešno izognili stečaju, vendar ne brez posledic, saj je bila pri tem odpuščena približno tretjina zaposlenih. Zaprli so 50 trgovin. Čeprav modno znamko upravljajo iz Nemčije, pa matična družba Esprit Holdings kotira na hongkonški borzi. Podjetje ima verjetno zaradi davčnih razlogov sedež na Bermudih.

Esprit se je sicer začel kot projekt zakoncev, ki sta leta 1968 v Kaliforniji doma narejena oblačila prodajala iz kombija. Samo podjetje pa je bilo ustanovljeno leta 1971, kmalu zatem je bila ustanovljena še podružnica v Hongkongu. V 70. letih prejšnjega stoletja je bila modna znamka na voljo tudi v Nemčiji.

Esprit
Foto: PROFIMEDIA

Trgovska veriga oblačil že več let posluje z izgubo. Že leta 2013 se je podjetje umaknilo iz Severne Amerike, leta 2019 so zaprli trgovine v Avstraliji, leta 2020 pa se je znamka, razen s Kitajske, umaknila z azijskega tržišča. Danes Esprit posluje le še v 40 državah, težišče poslovanja pa je v Evropi, pri tem je Nemčija v zadnjem obdobju predstavljala več kot polovico prodaje. Po podatkih podjetja je v tej državi 57 poslovalnic, v Evropi pa 124. Modna znamka Esprit je prisotna tudi na slovenskem tržišču. Njena oblačila prodaja ljubljanska veleblagovnica Nama, pa tudi nekateri spletni ponudniki.

Esprit je za prestrukturiranje podjetja najel odvetnika za insolventnost Christiana Gerloffa in Christiana Stofflerja, ki sta uveljavljeno ime v modni industriji. “Esprit je svetovno znana znamka, vendar že nekaj časa trpi zaradi upadanja prodaje, kar je bilo povezano s številnimi prestrukturiranji in menjavami vodstva,” je po poročanju Stern.de dejal Gerloff.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!