Moldavska predsednica: Na poti Moldavije v EU ni povratka

Svet 01. Jun 202321:02 1 komentar
Volodimir Zelenski, Maia Sandu
PROFIMEDIA

Moldavija je po vrhu Evropske politične skupnosti, ki ga je gostila danes, še bolj prepričana v svojo prihodnost kot demokratična in svobodna država, je povedala moldavska predsednica Maia Sandu. Poudarila je, da na poti Moldavije v EU ni povratka. Voditelji so ob tem zagotovili nadaljnjo podporo ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu.

“Zaradi vaše prisotnosti na tem vrhu smo še bolj prepričani v svojo prihodnost kot miroljubna, demokratična in svobodna država. Država, ki je na poti brez povratka v Evropsko unijo,” je povedala Maia Sandu.

Čeprav so se v današnjih razpravah voditelji osredotočili na teme, ki so pomembne za vso Evropo, je vrh Evropske politične skupnosti v Moldaviji tej državi omogočil tudi pospešitev povezovanja s preostalo Evropo, je še povedala.

Okoli 50 evropskih voditeljev, ki so se zbrali zgolj 20 kilometrov stran od ukrajinske meje, je po besedah moldavske predsednice Sandu pokazalo odločnost, da v Evropo vrnejo mir.

“Pokazali smo moč in enotnost v času, ko je ogrožena stabilnost naše celine. Pokazali smo, da smo združeni v boju proti največji vojaški agresiji od druge svetovne vojne in kršitvam mednarodnega prava,” je še poudarila.

Dodala je, da so ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu zagotovili, da bodo Ukrajini stali ob strani, dokler bo treba.

Volodimir Zelenski, Emmanuel Macron, Maia Sandu
PROFIMEDIA

Spričo ruske agresije na Ukrajino, zaradi katere se je v negotovem položaju znašla tudi Moldavija, je bila varnost ena od glavnih tem današnjega drugega zasedanja Evropske politične skupnosti. Po besedah moldavske predsednice so se voditelji strinjali, da je treba okrepiti kibernetsko in fizično varnost kritične infrastrukture v Evropi, vključno z energetsko infrastrukturo.

Dogovorili so se tudi, da bodo še bolj povezali evropsko celino z okrepljenim strateškim sodelovanjem, boljšo povezljivostjo in skupnim ukrepanjem na področju energetike, odpornosti in podnebja.

“Naša skupna dejanja bodo še bolj povezala našo evropsko družino ter naredila Evropo močnejšo in varnejšo,” je še poudarila gostiteljica današnjega srečanja.

Da je bil namen voditeljev poslati močno sporočilo spričo vojaške agresije ruskega predsednika Vladimirja Putina na Ukrajino, je na novinarski konferenci po koncu povedal tudi španski premier Pedro Sanchez. Španija bo v začetku oktobra gostila naslednje srečanje te neformalne platforme.

Michel: EU bo storila vse za normalizacijo odnosov Armenije in Azerbajdžana

EU bo storila vse, kar zmore, da bi pomagala in nudila podporo Armeniji in Azerbajdžanu pri napredku v smeri normalizacije odnosov, je po današnjem srečanju z voditelji Armenije, Azerbajdžana, Francije in Nemčije ob robu vrha Evropske politične skupnosti v Moldaviji sporočil predsednik Evropskega sveta Charles Michel.

Nikol Pachinian , Charles Michel , Ilham Aliyev, Olaf Scholz, Emmanuel Macron
PROFIMEDIA

Armenski premier Nikol Pašinjan, predsednik Azerbajdžana Ilham Alijev, francoski predsednik Emmanuel Macron in nemški kancler Olaf Scholz so se z Michelom pogovarjali o varnosti, mejah in mirovnem sporazumu med sprtima zakavkaškima republikama.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje