Moldavska predsednica: Rusija načrtuje državni udar, s protesti spodbuja nasilje

Svet 13. Feb 202316:16 1 komentar
Maia Sandu
PROFIMEDIA

Moldavska predsednica je Kremelj obtožila, da načrtuje državni udar. Ob tem je napovedala okrepitev varnostnih ukrepov in opozorila, da Moskva s protesti v državi spodbuja nasilje in napade na državne institucije.

Moldavska predsednica Maia Sandu je danes opozorila na domnevne načrte Moskve za strmoglavljenje proevropske vlade v Moldaviji in napovedala okrepitev varnostnih ukrepov. Ob tem je opozorila, da Moskva preko protestov v državi spodbuja nasilje in napade na državne ustanove, poročajo tuje tiskovne agencije.
“Cilj Rusije je zrušiti ustavni red in nadomestiti legitimno oblast v Kišinjovu z nelegitimno,” je opozorila predsednica, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Svoje obtožbe Sandu utemeljuje z obveščevalnimi dokumenti, ki jih je Moldavija nedavno prejela od sosednje Ukrajine. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sicer že prejšnji teden dejal, da ima Rusija konkretne načrte za rušenje političnega reda v Moldaviji.

Po besedah moldavske predsednice Kremelj pri teh poskusih računa na “sodelovanje notranjih sil”, kot je stranka pobeglega proruskega oligarha Ilana Sora.

Moldavija je ena najrevnejših držav v Evropi, ki jo vedno znova pesti politična nestabilnost. Pred nekaj dnevi je odstopila vlada pod vodstvom Natalie Gavrilite, Sandu pa je v petek na položaj premierja imenovala dosedanjega svetovalca za nacionalno varnost Dorina Receana.

Rusija ima v Moldaviji, ki je junija lani dobila status kandidatke za članstvo v EU, tradicionalno velik vpliv, zlasti v separatistični regiji Pridnestrje, kjer so od 90. let prejšnjega stoletja nameščeni ruski vojaki.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje