Bralka na Murterju posnela nenavadno žival, kaj pravi strokovnjak (VIDEO)

Svet 17. Sep 202205:42 6 komentarjev

Naša bralka je pred dnevi na otoku Murter v morju posnela nevsakdanjo žival. Dr. Lovrenc Lipej s piranske morske postaje, ki spada pod okrilje Nacionalnega inštituta za biologijo, je po ogledu posnetka za N1 pojasnil, da gre za redkega morskega zajčka.

Bralka nam je posredovala posnetek z dopustovanja. Na območju hrvaškega otoka Murter je v svoj objektiv ujela nevsakdanjo žival.

Kot je za N1 pojasnil morski biolog dr. Lovrenc Lipej, znanstveni sodelavec na Morski biološki postaji Piran Nacionalnega inštituta za biologijo, gre za vrsto morskega zajčka Aplysia fasciata, ki spada v skupino polžev zaškrgarjev (Heterobranchia). Zanje je značilno, da nimajo hišice ali pa je ta delno pokrnela oziroma zelo tenka. Za širšo skupino morskih zajčkov je značilno, da so bolj ali manj rastlinojedi, nekateri se hranijo tudi s tenkimi preprogami cianobakterij.

Dodal je, da ni potrebe, da bi kopalce zaradi prisotnosti morskih zajčkov skrbelo, saj so povsem nenevarni. To je sicer  razmeroma redka žival v Jadranskem morju, je pojasnil dr. Lipej in dodal, da so morskega zajčka opazili tudi v slovenskem morju, a je število dokumentiranih zapisov kljub vsemu zelo majhno.

morski zajec
Bralka

Polži zaškrgarji so sicer zanimivi z več vidikov. Tako z biološkega, saj gre za zelo pisane in raznolike vrste z neverjetnimi barvnimi vzorci, pa tudi z medicinskega. Vrsta morskih polžev z imenom kosmati morski zajček, ko se počuti ogrožen, spusti rdečo spojino, za katero so strokovnjaki ugotovili, da vsebuje učinkovine za zdravljenje aidsa, ki ga povzroča HIV, druge spojine, ki so prisotne pri tej vrsti polžev, pa vsebujejo antikancerogene in protimikrobne spojine.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje