Moški, ki je medijem poslal Trumpove davčne napovedi, mora za pet let v zapor

Svet 30. Jan 202408:47 0 komentarjev
Donald Trump
Foto: REUTERS/Mike Segar

Ameriško sodišče je odločilo, da mora moški, ki je časopisu New York Times pred leti posredoval podatke o davčnih napovedih bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa in drugih znanih ljudi, za pet let v zapor.

Ameriška zvezna sodnica Ana Reyes je v ponedeljek v Washingtonu nekdanjega pogodbenika zvezne davčne službe Charlesa Littlejohna obsodila na pet let zaporne kazni.

Pred nekaj let je namreč Littlejohn časopisu New York Times posredoval podatke o davčnih napovedih bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa in drugih znanih oseb.

Med drugim je v javnost spravil davčne podatke ustanovitelja Amazona Jeffa Bezosa in kolega milijarderja Elona Muska, ki jih je posredoval mediju ProPublica, ter davčne podatke številnih drugih znanih in manj znanih Američanov.

Poleg zapora dobil še 5.000 dolarjev denarne kazni

Lanskega oktobra je Littlejohn priznal krivdo in tožilci so zaradi tega predlagali minimalno zagroženo kazen pet let zapora, kar je sodnica sprejela in mu odmerila še 5000 dolarjev denarne kazni. “Littlejohn je uporabil zasebne davčne informacije Američanov, da vodi svojo osebno in politično agendo, pri čemer je mislil, da zakoni zanj ne veljajo,” so trdili tožilci.

SODIŠČE
Sodišče (Foto: PROFIMEDIA)

Sodnica mu je ob izreku kazni povedala, da je s tem, kar je storil predsedniku ZDA, zagrešil napad na ustavno demokracijo ZDA.

“Verjel, da dela prav”

Odvetniki obsojenca so trdili, da je dejanja zagrešil iz globokega moralnega prepričanja, da imajo Američani pravico do informacij, ki jih je posredoval medijem, in je verjel, da dela prav.

38-letni Littlejohn je sodnici povedal, da je deloval iz iskrenega, čeprav napačnega prepričanja, da služi javnemu interesu. “Davkoplačevalci imajo pravico vedeti, kako bogati zlahka izigravajo sistem, in Američani lahko sprejmejo najboljše odločitve le takrat, ko so ustrezno informirani. Dejanje sem izvršil ob jasnem zavedanju, da bom končal na sodišču,” je dejal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!