Moskva za umor Dugine obtožila Ukrajino

Svet 22. Avg 202216:53 > 17:23 0 komentarjev
Darija Dugina
PROFIMEDIA

Ruska obveščevalna služba FSB je obtožila ukrajinsko varnostno službo za sobotni napad z avtomobilom bombo, v katerem je v predmestju Moskve umrla Darija Dugina, hčerka vplivnega ruskega ideologa in tesnega zaveznika ruskega predsednika Vladimirja Putina, Aleksandra Dugina. Kijev je pred tem že zanikal, da bi imel kar koli opraviti z umorom.

“Zločin so organizirale in izvedle ukrajinske varnostne službe,” je sporočil FSB v izjavi, ki so jo objavile ruske tiskovne agencije.

Storilka, Ukrajinka, rojena leta 1979, je po njihovih navedbah po umoru v nedeljo pobegnila v sosednjo Estonijo, članico Evropske unije in Nata, poročajo tuje tiskovne agencije.

FSB je navedla, da naj bi bilo storilki ime Natalija Vovk in da je v rusko prestolnico Moskvo prišla konec julija skupaj z mladoletno hčerko. Najela je stanovanje v hiši, v kateri je živela Darija Dugina, da bi pridobila informacije o njej. Na dan njenega umora pa sta se udeležili istega festivala kot ona.

Ruski preiskovalni odbor je pred tem sporočil, da je bil umor Dugine naročen in da je bila eksplozivna naprava postavljena pod voznikov sedež. Dugina, ki je vozila avtomobil, je ob eksploziji, ki je bila sprožena na daljavo, takoj umrla, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Nemška tiskovna agencija dpa izpostavlja, da trditev Moskve ni mogoče preveriti. Dodaja, da pa je bivši ruski politik Ilja Ponomarev dejal, da za napadom stoji neko doslej neznano rusko partizansko gibanje, uperjeno proti Vladimirju Putinu, Nacionalna republikanska armada.

Putin je danes v sožalni brzojavki družini njen umor obsodil kot “podel in krut zločin”, njo pa označil za bistro in nadarjeno osebo s pravim ruskim srcem, so sporočili iz Kremlja. “Kot novinarka, znanstvenica, filozofinja in vojna dopisnica je iskreno služila ljudstvu, domovini ter s svojimi dejanji dokazala, kaj pomeni biti ruski domoljub”, je še zapisal po poročanju ruske tiskovne agencije Tass.

Darija Dugina
PROFIMEDIA

Dugina, hči znanega radikalnega ruskega filozofa in skrajnega nacionalista Aleksandra Dugina, je sicer veljala za vneto zagovornico ruske vojne proti Ukrajini, ki traja že pol leta.

29-letna novinarka in politologinja je umrla, ko je njen avto v soboto zvečer eksplodiral v stanovanjskem naselju v predmestju Moskve, ko se je vračala s festivala blizu Moskve, ki se ga je udeležila z očetom.

Ruski državni mediji so za atentat takoj obtožili Ukrajino, ne da bi predložili kakršne koli dokaze. Menili so tudi, da je bil atentat dejansko uperjen proti Duginu, ki ga nekateri na Zahodu imenujejo “Putinovi možgani” oziroma “Putinov Rasputin”, ker ima velik vpliv na ruskega predsednika in njegovo razmišljanje.

Sprva naj bi Dugin nameraval s hčerko s festivala odpotovati skupaj v avtomobilu, a si je v zadnjem trenutku premislil, poroča britanski BBC. Ruski mediji pa so poročali, da si je Dugina v zadnjem trenutku izposodila očetov avtomobil, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak je sicer že v nedeljo zatrdil, da oblasti v Kijevu nimajo ničesar z atentatom.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!