Možnosti, da bo italijanski premier Draghi odstopil, vse večje

Svet 20. Jul 202221:01 > 21:02 0 komentarjev
Mario Draghi
PROFIMEDIA

Italijanski premier Mario Draghi nocoj na glasovanju o zaupnici v senatu ni dosegel želene široke podpore, zato je verjetno, da bo predsedniku Sergiu Mattarelli ponovno ponudil odstop. Zaupnico je podprlo 95 senatorjev, proti jih je glasovalo 39. Tri vladne stranke, Liga, Naprej Italija in Gibanje pet zvezd, se glasovanja niso udeležile.

Omenjene tri stranke niso sodelovale na nocojšnjem glasovanju o zaupnici, zaradi česar se bo končala Draghijeva vlada narodne enotnosti. Draghi je na glasovanju sicer tehnično zmagal, vendar pričakovano izgubil večino.

Pred glasovanjem sta stranki Naprej Italija Silvia Berlusconija in desničarska Liga Mattea Salvinija napovedali, da bo italijanski parlament razpuščen, sledile pa bodo predčasne volitve. Omenjeni stranki nista želeli glasovati o resoluciji, na katero je bila vezana zaupnica, ker sta želeli glasovati o drugi resoluciji, ki bi iz vlade izključila Gibanje pet zvezd. Nekdanji premier Berlusconi in vodja Lige Salvini sta sicer pred tem danes v skupni izjavi sporočila, da bosta podprla Draghija, a le z vlado, ki bo popolnoma prenovljena in v kateri ne bo Gibanja pet zvezd.

Draghi je sicer dopoldne v senatu nakazal, da je pripravljen ostati na čelu vlade, če bodo stranke sklenile nov pakt zaupanja, hkrati pa je predstavil razloge za odstop in pogoje, pod katerimi je pripravljen še naprej voditi vlado.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!