Mrk družbenih omrežij: nedostopni Facebook, Instagram in WhatsApp

Svet 04. Okt 202118:15 > 05. Okt 2021 00:43 3 komentarji
Facebook, Instagram, WhatsApp
PROFIMEDIA

Facebook, Instagram in platforma za komuniciranje WhatsApp so bili več ur nedosegljivi. Zakaj je prišlo do izpada, še ni znano.

Tri aplikacije, vse v lasti Facebooka, so malo pred 18. uro po srednjeevropskem času nehale delovati. Obiskovalci Facebooka so ob obisku spletne strani zaznali opozorilo, da se je pojavila napaka, ali pa dobili obvestilo, da povezave ni mogoče vzpostaviti. Okoli polnoči, po šestih urah izpada, so vse tri aplikacije začele (počasi) delovati.

Za kakšno težavo je šlo, pri Facebooku še niso pojasnili. Sporočilo ob obisku Facebookove spletne strani je kazalo, da bi lahko šlo za napako sistema domenskih imen (DNS). Podjetje je le sporočilo, da se zavedajo, da imajo nekateri uporabniki težave z dostopanjem do aplikacij in da delajo vse, da bodo te kar se da hitro spet delovale.

WhatsApp in Instagram sta tudi v času izpada še vedno delovala, a nove vsebine in nova sporočila se niso nalagala, prav tako uporabniki niso prejemali sporočil.

Podjetje Facebook je po izpadu običajno skrivnostno, zakaj se to sploh zgodil. Leta 2019, ko je prišlo do največjega izpada v zadnjih letih, so sporočili le, da je med rutinskim vzdrževanjem prišlo do težave.

V transkriptu, ki je na plano prišel leta 2019, je Mark Zuckerberg tovrstne izpade označil za “velik problem za Facebook”, saj se po njegovih besedah ljudje, ki nekaj časa ne morejo dostopati do aplikacij, začnejo obračati k drugim, tam pa tudi ostanejo.

Zuckerbergovo premoženje se je po razkritju Facebookove žvižgačice Francis Haugen in mrku Facebooka, Instagrama in WhatsAppa znižalo za sedem milijard dolarjev (6 milijard evrov), poroča ameriški Bloomberg.

Facebook
Spletna stran DownDetector beleži težave z delovanjem spletnih strani.

Kot je že v navadi, ko pride do izpada družbenih omrežij v lasti Facebooka, začnejo ljudje množično dreti na Twitter, kjer sporočajo, da je padel Facebook. Na Twitterju se je tako oglasila tudi ekipa Instagrama in zapisala, da se soočajo s težavami z delovanjem in prosila za potrpljenje.

Na Twitterju so medtem zaradi velikega obiska beležili nekaj težav.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje