Mrtvo morje se umika, nastajajo nenavadni kraterji

Svet 04. Nov 202112:24 0 komentarjev
Mrtvo morje
PROFIMEDIA

Mrtvo morje, veličastno slano jezero, je od leta 1960 izgubilo tretjino svoje površine. Voda, ki se umika, pa pušča za seboj lunino pokrajino – kopno, belo od soli in polno kraterjev.

V čudovitem mestu Ein Gedi so obiskovalci v šestdesetih letih prejšnjega stoletja lahko plavali v ogrevanih bazenih in nato skočili v Mrtvo morje.

Danes je to preteklost, saj lahko v trenutku nastanejo depresije in dosežejo globino več kot deset metrov, v zadnjih dvajsetih letih pa so se na obalah jezera namnožile.

Ko se voda umika, pušča usedline podzemne soli. Ko dežuje, sladka voda pronica v zemljo in raztopi sol, in ker ni podpore, se zemlja ugrezne in tvori kraterje.

Mesto duhov

Nekoč turistični kraj Ein Gedi je zdaj mesto duhov, polno kraterjev, z zapuščenimi nasadi datljev. Milijoni evrov, vloženih v turizem, pa so šli v nič.

Ittai Gavrieli, znanstvenik iz Geološkega zavoda Izrael, pravi, da na vsaki strani Mrtvega morja nastaja na tisoče vrtač. Ti nevarni kraterji, ki so hkrati “edinstveni in čudežni”, so neposredna posledica izsuševanja jezera od sedemdesetih let prejšnjega stoletja zaradi deviacije reke Jordan in vse večjega izkoriščanja mineralov.

Danes Mrtvo morje prejme le deset odstotkov vode v primerjavi s prejšnjim obdobjem, ker imata Izrael in Jordanija povečane potrebe po pitni vodi in namakanju.

Tudi segrevanje podnebja prispeva k izsuševanju Mrtvega morja. Tako so julija 2021 na primer v Sodomi jugozahodno od Mrtvega morja izmerili 49,9 stopinje Celzija.

Gidon Bromberg, izraelski direktor nevladne organizacije Ecopeace, pojasnjuje, da so ti kraterji “maščevanje narave” človeku za “nesprejemljivo dejanje”.

“Mrtvega morja ne bomo mogli vrniti v prejšnje stanje, želimo pa, da se gladina vode vsaj stabilizira,” pravi Bromberg.

Neizogibno propadanje

Njegova organizacija združuje jordanske, palestinske in izraelske znanstvenike in se zavzema za povečanje razsoljevanja Sredozemskega morja, da bi razbremenili Galilejsko morje in reko Jordan, ki se izliva v Mrtvo morje, kar bi prinašalo več vode.

Ecopeace želi tudi, da industrija prevzame svoj del odgovornosti s plačilom višjih davkov.

Jordansko ministrstvo za vode meni, da je treba rešitve iskati na mednarodni ravni, ki bi morala bolj poznati problem Mrtvega morja.

Jordanija, ena od držav, ki se spopada z največjim pomanjkanjem vode, je junija opustila gradnjo kanala, ki bi povezoval Rdeče morje z Mrtvim in ki naj bi ga izvedli v sodelovanju z Izraelom in Palestinci. Namesto tega so se jordanske oblasti odločile zgraditi obrat za razsoljevanje, da bi povečale zaloge pitne vode.

A tudi če bi kanal zgradili, ta ne bi mogel rešiti jezera, pravi Eran Halfi, hidrolog z Znanstvenega inštituta Arava.

“Mrtvemu morju primanjkuje milijarda kubičnih metrov vode na leto, kanal pa bi lahko prinesel 200 milijonov kubičnih metrov,” pojasnjuje Halfi.

Znanstveniki menijo, da je umik Mrtvega morja v naslednjih stotih letih neizogiben in da se bodo kraterji še naprej širili. Toda po tem bi jezero lahko ponovno vzpostavilo svoje ravnovesje, saj bo s krčenjem njegove površine voda postala bolj slana in izhlapevanje se bo upočasnilo.

Takšno prihodnost, v kateri “morje, ki je danes amputirano, lahko nekoč ponovno vzpostavi ravnovesje”, Alison Ron iz Ein Gedija zavrača in krivi človeka, ker se je poigral z naravo, in meni, “da bi nas moralo biti sram, da smo to dovolili”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!