Musk na Twitterju predlagal rešitev za konec vojne in razjezil Ukrajince

Svet 04. Okt 202208:29 4 komentarji
Elon Musk
PROFIMEDIA

Vojna v Ukrajini traja že več kot sedem mesecev, svoj predlog mirovne pogodbe pa je na Twitterju delil ameriški milijarder Elon Musk. Njegova poteza je pošteno razjezila ukrajinski vrh. Predsednik Zelenski pa je prav danes podpisal odlok, s katerim izključuje možnost pogovorov z ruskim predsednikom, poroča Guardian.

V svojem predlogu za mirno rešitev vojne v Ukrajini je ustanovitelj Tesle predvidel ponovitev referendumov v ukrajinskih pokrajinah Lugansk, Doneck, Zaporožje in Herson, ki si jih je Rusija nedavno priključila. Referendum bi potekal pod nadzorom organizacije Združenih narodov, če bi prebivalci priključitev zavrnili, pa bi to pomenilo tudi umik ruskih sil s tega območja.

Musk je v svojo mirovno pogodbo vključil tudi zahtevo, da Krim formalno postane del Rusije ter da se prebivalcem na polotoku zagotovi nemotena oskrba z vodo. Krim si Rusija sicer ob nepriznavanju mednarodne skupnosti lasti že od leta 2014, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je v izjavah večkrat dejal, da si želi polotok ponovno vrniti pod ukrajinsko upravo. Zadnja točka iz Muskovega mirovnega sporazuma pa predvideva ukrajinsko nevtralnost.

Ameriški milijarder je svojemu zapisu dodal še anketo, v kateri so se ljudje izrekli o Muskovi ideji. Kot kaže, pa se večina s predlogom ni strinjala, saj je bilo 61 odstotkov ljudi, ki so anketo izpolnili, proti takšni rešitvi vojne v Ukrajini.

Muskov mirovni predlog pa je razjezil tudi ukrajinski vrh, ki se je nanj odzval na podoben način: z anketami na Twitterju. Ukrajinski predsednik Zelenski je tako sledilce v anketi vprašal, ali imajo raje Muska, ki podpira Ukrajino, ali Muska, ki je na strani Rusije. Ameriškemu podjetniku je s svojim mirovnim predlogom in anketo odgovoril tudi svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak. “Obstaja boljši mirovni dogovor. Ukrajina osvobodi vsa svoja ozemlja, vključno s Krimom, Rusijo se demilitarizira in ji odvzame jedrsko orožje, vsi vojni zločinci pa se privedejo pred mednarodno sodišče,” je zapisal Podoljak.

Si je pa Musk prislužil pohvalo z ruske strani. “Zelo pozitivno je, da nekdo, kot je Elon Musk, išče miren izhod iz te situacije. V primerjavi s številnimi poklicnimi diplomati on še vedno išče načine za doseganje miru,” ga je v izjavi pohvalil tiskovni predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov. Dodal je še, da miru brez izpolnitve pogojev Rusije ne bo mogoče doseči.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje