Musk prodal za štiri milijarde dolarjev Teslinih delnic

Svet 29. Apr 202208:06 > 14:19 0 komentarjev
elon musk, twitter, tesla
PROFIMEDIA

Elon Musk, izvršni direktor podjetja Tesla, je v torek prodal za štiri milijarde dolarjev (približno 3,8 milijarde evrov) Teslinih delnic. Prodaja se odvila le dan po tem, ko je sklenil dogovor o prevzemu Twitterja za 44 milijard dolarjev (41 milijard evrov).

Izvršni direktor podjetja Tesla Elon Musk je v torek, le dan po tem, ko je sklenil dogovor o nakupu družbenega omrežja Twitter za 44 milijard dolarjev (41 milijard evrov), prodal znaten delež Teslinih delnic. Musk je 5,3 milijona delnic prodal po povprečni ceni 905,3 dolarja oziroma 860,35 evra na delnico.

Vrednost v enem dnevu padla za več kot 12 odstotkov

Gre za “zgolj” 3,1 odstotka delnic, ki jih je Musk imel v torek ob začetku trgovanja, in manj kot dva odstotka celotnega Muskovega delniškega imetja Tesle. Kljub temu pa je bil delež prodanih delnic dovolj velik, da je znižal ceno Tesle na trgu.

5,3 milijona delnic, ki jih je Musk prodal, predstavlja 20 odstotkov letošnje tržne vrednosti. Vrednost delnic Tesle je le v torek padla za 12,2 odstotka – takšnega enodnevnega padca Tesla na trgu ni imela že od septembra 2020. Zaradi padca vrednosti, ki ga je povzročil Musk, je svoje delnice množično začelo prodajati tudi veliko drugih delničarjev. Ti so v enem dnevu opravili 45 milijonov transakcij, približno dvakrat več kot dan prej.

Najverjetnejši vzrok: Twitter

S prodajo je najbogatejši človek na svetu postal še za štiri milijarde dolarjev (približno 3,8 milijarde evrov) bogatejši. Neuradno naj bi finančna sredstva od prodaje potreboval za prevzem vodenja Twitterja, česar pa uradni dokumenti o prodaji delnic ne potrjujejo.

Vzrok za množično prodajo vlagateljev je morda tudi strah pred tem, da Musk zaradi Twitterja Tesli ne bo več zmožen posvečati dovolj pozornosti. Tej zadnje čase grozi resna konkurenca klasičnih avtomobilskih proizvajalcev.

Musk naj bi s prodajo delnic za nekaj časa prenehal. “Nadaljnja prodaja Teslinih delnic od danes naprej ni v načrtu,” je v četrtek zapisal na svojem Twitter profilu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!