Sledilci v anketi glasovali za Muskov odstop z vrha Twitterja

Svet 19. Dec 202207:22 > 12:34 2 komentarja
Elon Musk
PROFIMEDIA

Lastnik družbenega omrežja Twitter Elon Musk je v nedeljo svoje sledilce vprašal, ali naj odstopi z vodilnega položaja v podjetju. Po današnjem zaključku glasovanja se je izkazalo, da večina podpira odstop ameriškega bogataša z vrha podjetja. Musk je že v izhodišču obljubil, da bo rezultate ankete spoštoval. Twitter je v nedeljo uporabnike obvestil tudi, da bo promoviranje računov na drugih družbenih omrežjih odslej kaznovano.

Tako kot že večkrat do sedaj se je v nedeljo kontroverzni lastnik Twitterja Elon Musk znova obrnil na svojih 122 milijonov sledilcev ter jih povprašal, ali naj odstopi s čela tega podjetja in družbenega omrežja. Glasovanje se je zaključilo danes opoldne, končni rezultati pa so: 57,5 odstotka tistih, ki so sodelovali v anketi, je glasovalo za odstop, proti jih je bilo 42,5 odstotka. V anketi je sodelovalo dobrih 17,5 milijona uporabnikov.

Okoli Twitterja tako znova veliko negotovosti, saj je Musk že v nedeljo zagotovil, da bo deloval v skladu z rezultati ankete. Ali bo besedo držal tudi sedaj, ko so rezultati znani, ni jasno, prav tako pa ni znan morebitni Muskov naslednik.

Medtem pa so pri Twitterju v nedeljo sporočili, da uporabnikom ne bodo več dovoljevali promoviranja svojih računov na številnih konkurenčnih družbenih medijih, vključno s Facebookom in Instagramom. Poteza zadeva številna družbena omrežja, kot so Mastodon, Post in Truth Social Donalda Trumpa, pa tudi agregatorje povezav tretjih oseb v družbenih medijih, kot sta linktr.ee in ink.bi. Twitter je spremembo naznanil po tem, ko so uporabniki začeli spodbujati svoje sledilce, naj si njihove objave ogledajo drugje.

“Twitter v prihodnje ne bo več dovoljeval brezplačnega spodbujanja določenih platform družbenih medijev,” je zapisano v izjavi Twitterja. Uporabniki tako na primer na tem omrežju ne bodo smeli objaviti vabila sledilcem, naj jim sledijo tudi drugod.

Twitterjeve sankcije bodo za prve grehe najprej zahteve, naj se določen tvit izbriše, nato pa sledijo začasne in trajne blokade računov.

Soustanovitelj Twitterja Jack Dorsey, ki je imel nekoč podobna razmišljanja o podjetju, kot jih je imel Musk, preden je bil oktobra prisiljen v prevzem družbenega medija, je na to zadnjo potezo Muska tvitnil le vprašanje “zakaj”.

Gre za zadnjo v vrsti spornih potez Twitterja pod Muskom, ki so se začele z množičnimi odpuščanji, ponovnim odpiranjem računov skrajnežev in nadaljevale z zapiranjem računov novinarjev. Musk je račune novinarjev ukinjal, ker so nekateri poročali, da je zaprl račun uporabniku Twitterja, ki je objavljal javno dostopne podatke o gibanju Muskovega zasebnega letala.

Novinarji Washington Posta, Voice of America, CNN, New York Timesa in drugih uglednih medijev, ki jim je zaprl račune, niso objavljali podatkov o gibanju letala, ampak so le poročali, da je Musk zaprl račun tistega, ki jih je objavljal. Zaprtje računov je naletelo na ostre kritike EU in ZN, zato jih je Musk potem nekaj spet odprl. Ameriški regulator Zvezna komisija za trgovino (FTC) je sporočil, da z veliko zaskrbljenostjo spremlja dogajanje na Twitterju.

V soboto zvečer je Musk spet zaprl račun novinarke Washington Posta Taylor Lorenz, ki je sestavljala prispevek o Musku. V petek je bil brez pojasnila zaprt račun novinarke medija Business Insider Linette Lopez.

Ta je od leta 2018 do leta 2021 objavljala kritične članke o proizvodnem procesu v tovarnah električnih avtomobilov Muskovega podjetja Tesla. V torek je objavila svojo zgodbo iz leta 2009 s komentarjem o težavah Tesle, katerega vrednost delnic zadnje tedne drsi navzdol.

Musk je pred prevzemom Twitterja trdil, da je treba na tem družbenem mediju omogočiti popolno svobodo izražanja, njegovo trenutno početje pa je deležno številnih kritik.

Številni tako sedaj zapuščajo Twitter, ki poleg denarja izgublja tudi ugled, in iščejo prostor za svoje objave na drugih družbenih medijih. Muskov Twitter zapuščajo tudi oglaševalci, kar je nevarno za poslovno prihodnost družbenega medija.

Uporabniki Twitterja trenutno najbolj bežijo h konkurenci Mastodon, ki je imel v petek več kot šest milijonov uporabnikov, pred Muskovim prevzemom Twitterja pa le 3,4 milijona.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje